Eigen foto

Ruwvoertour Week 14

Koude legt groeizaam weer voor gras weer even stil

6 April 2021 - Erik van der Deure

De kou en neerslag van de afgelopen dagen hebben hun stempel gedrukt op het paasweekend. Het verschil in neerslag en temperatuur op de grasland- en maïspercelen die meedoen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour is groot. Waar het groeiseizoen mooi op gang kwam, ligt alles weer een beetje stil.

De afgelopen dagen is het weer sterk omgeslagen. Waar we eind maart nog konden genieten van een heerlijke lentezon, begint april met winterse buien van hagel en sneeuw. De neerslagkaart hieronder laat een mooi overzicht zien van de variatie tussen de verschillende percelen in Nederland.

Neerslagkaart van Nederland, 31-03 tm 06-04                                   Bron: Sencrop

Gevolgen voor winterveldbonen en voederbieten 
Afgelopen vrijdag (week 13) zijn de eerste veldbonen en voederbieten gezaaid door enkele deelnemende melkveehouders aan de Ruwvoertour. ''Voor nu heeft de kou nog geen grote gevolgen voor het zaadje'', zegt Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuid-West Nederland van Limagrain. ''Het zit nog lekker warm verstopt in hun zakje in de grond. Eerst zal het voldoende vocht moeten opnemen, voordat het wakker wordt en gaat groeien. Hopelijk is de ergste kou dan alweer verdwenen.''

Winterveldbonen zaaien in Hengelo (Gelderland) 

Maïsland gevoelig voor regenval
Het maïsland perceel in Zeewolde ligt er uitstekend bij. De structuur van de grond is stukken beter dan vorig jaar en kan de komende tijd mooi aansluiten, voordat half april de mest erop gaat. ''Door de vorst van afgelopen winter valt de grond erg fijn na het bewerken. Na veel regen en sneldrogend weer kan er een korst op kan komen, maar van verslemming is niet snel sprake met 55% afslibbaarheid," aldus Roel Assies, melkveehouder en akkerbouwer in Zeewolde (Flevoland).

Maïsland perceel in Zeewolde (Flevoland)

De regen en winterse neerslag zet de komende dagen door. De temperaturen gaan in de loop van de week wel iets omhoog, maar echt lenteweer zit er voorlopig nog niet in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden