Sencrop

Aangeboden door Sencrop

Swipen tussen weermodellen

9 April 2021

Per dag raadplegen telers zo'n 5 keer verschillende weermodellen voor de weersverwachting. Elk weermodel heeft een eigen rekenmodel om de verwachting voor een bepaald geografisch gebied en een bepaalde periode te berekenen. Het hangt van het soort teeltbeslissing af welk model op dat moment de meest relevante informatie biedt. Sencrop heeft de belangrijkste modellen geïntegreerd in zijn weerapp zodat telers makkelijk kunnen switchen tussen de verschillende weersverwachtingen.

Elk weermodel verwerkt meteorologische data volgens eigen rekenformules. Voor weersverwachtingen die passen bij de teelt kunnen per gewasstadium en per teelthandeling verschillende weermodellen relevant zijn. Sencrop heeft voor zijn app een selectie gemaakt op basis van 3 hoofdcriteria: geografische dekking, korte- of langetermijnverwachting en populariteit. "In de Nederlandse versie van de weerapp hebben we 6 weermodellen geïntegreerd, waaronder die van Weerplaza, KNMI en Meteoblue. Zo kun jij als teler die modellen kiezen die op dat moment passen bij jouw teelt en teeltgebied", aldus Michael Bruniaux, mede-oprichter van Sencrop.

De belangrijkste weermodellen in één app
Gebruikers kunnen zo makkelijk wisselen tussen de weermodellen en de verwachtingen combineren met de weergegevens die hun eigen stations verzamelen. In één dashboard heeft de teler rechtstreeks toegang tot de gekozen weermodellen - of kan hij switchen naar een ander weermodel, dat het beste past bij zijn gewas op dat moment. "Met een passend weermodel en zijn ultra-lokale weergegevens kan de teler zijn teeltmanagement nog preciezer afstemmen."

Weermodel kiezen bij teeltbeslissing
Elke teelt heeft per teeltstadium specifieke data nodig van een weersverwachting. Op dit moment zien we in de Gewastour dat het poten van aardappelen stilligt in afwachting van hogere temperaturen en minder neerslag. Bij het bemesten speelt straks de windverwachting een rol. Planten die van bovenaf besproeid moeten worden hebben een kortetermijn- windvoorspelling nodig voor een effectieve behandeling. Dan biedt het weermodel HRMN5 van KNMI met zijn gedetailleerde weersverwachting tot 48 uur en een geografische precisie van 2,5 x 2,5 kilometer de juiste informatie. Als tarweteler is een betrouwbare weersvoorspelling voor het zaaien belangrijk. Te veel regen in deze periode betekent modderige grond, zodat veldbewerking moeilijk wordt en de zware zaaimachines bodemverdichting veroorzaken. Voor een goede organisatie van het zaaien is het dus belangrijk om een lange termijnverwachting te hebben. Hiervoor kan een weermodel van Meteoblue, dat tot 12 kilometer geografische precisie meet en een weersverwachting tot 7 dagen biedt, een oplossing zijn. Door verschillende weermodellen in de eigen weerapp van de teler te integreren, brengt Sencrop een correcte en efficiënte weersverwachting op perceelniveau binnen handbereik.

Over Sencrop  
Sencrop, een innovatieve landbouwtechnologische start-up opgericht in 2016 door Michael Bruniaux en Martin Ducroquet, is in 4 jaar tijd uitgegroeid tot de marktleider in Europa. In 2020 werd Sencrop gerangschikt in de top 10 wereldwijd door AgFunder, de toonaangevende organisatie voor start-ups, nadat het een kapitaal van 10 miljoen Amerikaanse dollar had verworven in Serie A. Sencrop heeft het grootste netwerk van online weergegevens voor de landbouw in Europa opgericht. Meer dan 16.000 landbouwers maken al gebruik van deze oplossing en het bedrijf telt nu 80 medewerkers die in de Europese kantoren de klanten met raad en daad bijstaan. Sencrop heeft een SIMA Innovation Award gewonnen, een belangrijke onderscheiding in de landbouwsector, en een SIVAL zilveren medaille. Sencrop is lid van de HardwareClub. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden