Eigen foto

Ruwvoertour Week 16

Maïs zaaien in koude grond of toch even wachten?

20 April 2021 - Erik van der Deure

Nu het koude voorjaar zich blijft doorzetten, worden de zaaidatums van snijmaïs uitgesteld. Loont het later zaaien of weegt dit niet op tegen het verlies in groeiweken?

Het maïsland is bemest en ligt klaar om te worden gezaaid. Het enige wat nu nog roet in het eten gooit, zijn de koude temperaturen. In het zuiden van het land staan Ruwvoertour-deelnemer al in de startblokken.

Wel of niet zaaien
Op de lichtere en warme gronden ligt de bodemtemperatuur net iets boven de 10 graden en kan daarmee geschikt zijn om maïs te zaaien. Deze minimale bodemtemperatuur voor maïszaai brengt risico's met zich mee. Door het tragere kiemproces wordt het jonge plantje langer blootgesteld aan schimmels en insecten.

Een vroege oogst staat dan ook niet 1-op-1 in relatie met vroeg zaaien. De bloei zet in na de langste dag en daarmee is een vroege oogst meer afhankelijk van de groeiomstandigheden, het maïsras en de temperatuur dan de zaaidatum.

Temperatuursverloop komende 7 dagen                                                      Bron: KNMI

De afbeelding hierboven laat een verwachting zien van het temperatuurverloop in de aankomende week. Zo blijven de temperaturen nagenoeg gelijk met een lichte daling. ''Je kunt beter even wachten op de juiste bodemtemperatuur. Die neemt de komende dagen niet spectaculair toe, integendeel. Dus nog even geduld, dat wordt zeker beloond", vult Jan Roothaert, product manager veehouderij van Limagrain, aan.

Limagrain zet de voorwaarden voor het optimaal zaaien van snijmaïs hier uiteen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden