Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 16

Meer rendement door een inkuilmiddel?

21 April 2021 - Erik van der Deure

Voor veel melkveehouders staat het maaien van de eerste snede weer voor de deur. En daarmee ook het gebruik van inkuilmiddelen. Het vertrouwen en het gebruik hiervan is de afgelopen jaren toegenomen. Wat maakt een inkuilmiddel nu effectief, levert het wel iets op en wat kost het?

Het telen van goed ruwvoer neemt de laatste jaren een steeds belangrijkere positie in binnen het melkveebedrijf. Kan een inkuilmiddel daarbij helpen of is goed ruwvoer en een uitgekiend inkuilmanagement voldoende? Een aantal deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour vertellen over hun ervaringen.

Ervaringen van de deelnemers
De meningen over de nut en noodzaak van het gebruik van inkuilmiddelen lopen bij de melkveehouders nogal sterk uiteen. Zo maakt Wim Bos uit Zuidbroek (Groningen) geen gebruik van inkuilmiddelen voor zijn ruwvoer. De melkveehouder ziet er simpelweg het voordeel niet van in. ''Er is er maar één die er beter van wordt en dat is de leverancier. Al het gras pers ik in balen, dus voor de broei hoef ik het niet te doen. Goed gras heeft geen inkuilmiddel nodig en fouten kan het niet herstellen,'' beargumenteert Bos.  

Frank Rooker uit Aartswoud (Noord-Holland) past wel een inkuilmiddel toe op een deel van de grasoogst. Het gras bij Rooker wordt ingekuild in lasagnekuilen bestaande uit de eerste, tweede en derde snede. Met de derde snede en daarmee de bovenkant van de kuil, wordt af en toe een inkuilmiddel gebruikt om broei te voorkomen. 

Silvain Kusters uit Guttecoven (Zuid-Limburg) past wel een inkuilmiddel toe. Hij ziet dit als een stukje zekerheid voor een geslaagde grasoogst. Dit jaar kiest Kusters voor een inkuilmiddel op basis van enkel melkzuurbacteriën. 

Melkzuur vormende bacteriën
De bacteriën die melkzuur vormen worden ook het meest gebruikt. Lang niet alle kuilen hebben een grote hoeveelheid aan melkzuur vormende bacteriën nodig. Het kan zelfs zijn dat het averechts gaat werken, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, omdat een overmate aan melkzuur de pH extreem verlaagt.

Bij een pH van 4,5 moeten de bacteriën stoppen, anders wordt tijdens het voeren de pH in de pens te laag en kan de benutting van bijvoorbeeld zetmeel achteruitgaan. Ook is melkzuur bij uitkuilen een voedingsbron voor gisten en dus voor broei. Daarmee kan een inkuilmiddel met alleen melkzuur de broei in sommige gevallen juist bevorderen. 

In de tabel hieronder zijn de kosten van broei en de kosten van het inkuilmiddel onder elkaar gezet. Zo blijkt dat bij een percentage van 15% aan broei een inkuilmiddel geld kost, daarboven levert het geld op. 

Jaarlijkse kosten broei en rendement van inkuilmiddel             Bron: Hendrix UTD Agro
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden