Eigen foto

Ruwvoertour Mais - Week 20

Maïsplant staat te vernikkelen boven de grond

18 Mei 2021 - Erik van der Deure

Ondanks dat de nachtvorst achter ons ligt, is het allesbehalve aangenaam voor de maïsplant. De donkergroene kleur blijft nog achter en het gewas is bij bovenkomst nog aan de gelige kant.

Door de koude en natte periodes van de afgelopen tijd, moet op een aantal plekken in het land de maïs nog worden gezaaid. Waar eerst wachten op warme periodes de voornaamste reden was om het zaaien uit stellen, is nu berijdbaarheid van de percelen een issue.

Intussen wordt het wel echt tijd om te gaan zaaien, volgens Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest Nederland van Limagrain. "Ik maak me meer zorgen om de maïs die nog moet worden gezaaid, dan om de maïs die al boven staat", vult Verhoeven aan. 

  Zeeland 11/05     Limburg 08/05             Groningen 08/05         Noord-Brabant 06/05                                        

Groei ontwikkeling in beeld
Alle maïspercelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn inmiddels wel gezaaid. Bij Hans Schoenmakers (Noord-Brabant) en Frank Rooker (Noord-Holland) staat de maïs al mooi boven de grond. Bij de andere deelnemers begint het zaadje te kiemen, dit is samen met de zaaidatum weergegeven in de afbeelding hierboven.  

Groningen 24/05/20               Zeeland 24/05/20                 Noord-Brabant 24/05/20

De temperaturen van vorig jaar rond deze tijd lagen een stuk hoger. Waar het nu moeite heeft om overdag boven de 15 graden uit te komen. Lagen de temperaturen half mei 2020, ruim boven de 20 graden. Het verschil met vorig jaar is dan ook goed terug te zien in de afbeelding hierboven, waar de groei van de maïsplant uit week 21 in 2020 is weergegeven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden