Shutterstock

Ruwvoertour Week 28

Limburg krijgt het weer zwaar te verduren

14 Juli 2021

Het weer lijkt in Limburg de laatste weken niet normaal te gaan met de hevige regenbuien. Waar de percelen en het bedrijf van de Limburgse melkveehouder Silvain Kusters eerder werden overgeslagen, heeft hij de laatste tijd regen genoeg gehad.

Het verlangen naar vast zomerweer voor het maaien van de derde snede is dan ook groot. 

Regenval laatste 30 dagen - Guttecoven (Limburg)                              Bron: Sencrop

Tot op heden vallen de meest extreme buien nog niet bij Kusters, de Lumburgse deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, maar klaar met de regen is hij wel. "De derde snede had ik deze week graag willen maaien en het is er ook aan toe. Alleen denkt het weer daar anders over", aldus Silvain Kusters. Hoewel er genoeg regen is gevallen, zijn de percelen nog goed begaanbaar. De lössgrond van Kusters kan redelijk wat hebben en van schade is dan ook vooralsnog geen sprake.

Voor de vruchtgewassen om Kusters heen is het een ander verhaal. "Hier in de buurt zijn volledige gerst- en tarwepercelen plat komen te liggen door de regen en wind van de afgelopen dagen. Ik mag dan ook in mijn handen knijpen dat mijn maïs nog overeind staat", vult Kusters aan. Voor morgen staat er in Limburg weer een 50 millimeter op de planning en vanaf dan moet het beter weer gaan worden. Kusters laat dan ook eerst nog even de zon in het gras komen, voordat hij de 3e snede eraf maait.

Voorspelling komende 7 dagen                                                             Bron: Sencrop 

Spreiding opnieuw groot
Waar een klein landje in spreiding van regenval zo groot kan zijn, wordt dit jaar opnieuw bevestigd. Waar de Zeeuwse melkveehouder Marijnissen vandaag het mes in de derde snede heeft gezet om hooi te maken, weet Kusters niet waar die het moet zoeken met de hoeveelheid aan regen.

boerenbusiness.nl
Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Fotoreportage

Drukke weken voor de boeg bij melkveehouders

Ruwvoertour Weer - week 19

Maïs ligt droog en extreme temperatuurverschillen

Ruwvoertour Gras - week 18

Opvallende cijfers in de grasanalyses

Ruwvoertour Graswinning

Dit laten de eerste vers grasanalyses zien

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief