Agrifoto

Ruwvoertour Week 31

Grasklaver zorgt voor goede eiwitaanvulling

6 Augustus 2021

Door het koude en natte voorjaar is de grasoogst pas laat opgang gekomen en de kuiluitslagen van de eerste snede laten een grote spreiding zien. Nu ongeveer de helft van het grasseizoen achter de rug is dringt de vraag zich op of in de 4e en 5e nog wat gecompenseerd kan worden.

Het ingekuilde gras zit over het algemeen laag in ruweiwit. Bij de eerste snede die rond koningsdag gekuild zijn valt het nog mee, maar naar mate de eerste snede later gemaaid loopt het ruweiwit in de meeste gevallen terug.

Veel massa
De oorzaak hiervan is de grote massa gras die bij de eerste snede is gewonnen. Het eiwit en de mineralen zijn als het ware verdund. Daar komt nog bij dat in de meeste gevallen niet voor een dermate zware snede is bemest. Het gras heeft daardoor de mineralen uit de bodemvoorraad moet halen. 

Ruwvoertourdeelnemer Frank Rooker heeft deze week grasklaverpercelen gemaaid.

Veel melkveehouders verlangen hierdoor naar volgende sneden met een hoger ruweiwitgehalte ter compensatie. Grasklaver kan het eiwitgehalte in de kuil een flinke boost geven. Zeker met de huidige hoge prijzen voor krachtvoer en andere eiwithoudende (bij)producten is het extra interessant om met grasklaver eigen eiwit te telen. 

Voordeel grasklaver komt nu aan bod
De echte voordelen van grasklaver komen pas echt halverwege het groeiseizoen aan bod. Dit komt doordat klavers pas bij een hogere bodemtemperatuur op gang komt. Klaver heeft weinig bemesting nodig omdat het als vlinderbloemige stikstof uit de lucht bindt. Die stikstof wordt opgeslagen in de grond en kan door het gras worden opgenomen. Vooral in de zomer en het begin van de herfst is daarmee extra stikstof beschikbaar wat het ruw eiwitgehalte in het gras weer ten goede komt.

Ruwvoerdeelnemer Frank Rooker kan met deze grasklaverpercelen beter voldoen aan de eiwitbehoefte voor de melkkoeien en dit kan perfect gecombineerd worden met de ingekuilde lasagne kuil van dit jaar.

Ruwvoertour Gras - week 18

Opvallende cijfers in de grasanalyses

Ruwvoertour Fotoreportage

Drukke weken voor de boeg bij melkveehouders

Ruwvoertour Graswinning

Dit laten de eerste vers grasanalyses zien

Nieuws Gras - Week 17

Maaien eerste snede gras losgebarsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief