Shutterstock

Ruwvoertour Week 31

Veranderingen voor zonnepanelen zijn opkomst

6 Augustus 2021 - Folkert Flapper

Deze zomer is er bij Ruwvoertour deelnemer Wim Bos een zonne-energie installatie met 1756 panelen op de daken van de stal gezet. Ook zijn er op het bedrijf al 4 windmolens aanwezig. In totaal wordt hiermee op het bedrijf ongeveer 700.000 kWh per jaar opgewekt.

Dat zonnepanelen veel rendement kunnen geven is bekend maar er zijn verschillende manieren om zonnepanelen rendabel te maken. Doordat er veel belangstelling is van bedrijven voor zonnepanelen door het hoge financiële rendement komen er steeds meer problemen op het net. Zo wil Liander snel verandering in de huidige regels. Daardoor kan het installeren van zonnepanelen in de toekomst wel eens minder interessant worden.

Zonnepanelen op het dak van melkveehouder Wim Bos

Saldering
De eerste optie voor een zonne-installatie is het gebruik maken van de salderingsregeling. Hiermee wordt de energie die in totaal in een jaar is opgewekt weggestreept tegen het verbruik. Dit kan alleen bij kleinverbruikersaansluitingen, 3x80 ampère of lager.

Deze regeling gaat hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 januari 2023 veranderen. Vanaf dat jaar is het de bedoeling dat er elk jaar 9% minder gesaldeerd kan worden. Dit betekent dat er een steeds groter gedeelte van de opgewekte energie, die niet zelf wordt gebruikt maar terug geleverd aan het net, voor de kale stroomprijs moet worden verkocht. Deze wet moet nog door Tweede Kamer en staat dus nog niet vast.

De bedoeling van deze maatregel is om het investeren in opslag van energie te bevorderen zodat het energienetwerk niet overbelast raakt en particulieren en bedrijven de zelf opgewekte energie ook echt zelf gebruiken. Netbeheerder Liander maakt zich grote zorgen over het stroomnet en wil dat de saldering een stuk sneller gaat dan gepland.

SDE++
Grootverbruikers met een aansluiting groter dan 3x80 ampère kunnen geen gebruik maken van de salderingsregeling. Deze bedrijven komen wel in aanmerking voor de SDE++ subsidie. Bij de SDE-subsidie wordt de prijs van de geleverde stroom afhankelijk van de grote van de installatie aangevuld tot €0,08 of €0,074 per kWh.

De inschrijving voor de SDE++ subsidie staat maar een beperkte periode open en het budget is beperkt. Het is dus niet gezegd dat iedereen die inschrijft daadwerkelijk gebruik kan maken van de regeling. De SDE++ staat dit jaar open van 5 oktober tot en met 11 november 2021 en het budget is €5 miljard. Let wel op de de netbeheerder een groene verklaring geeft voor de te bouwen installatie en dat bij panelen die niet op het dak geplaats worden de omgevingsvergunning is verleend. 

Interessant voor melkveehouders
Voor melkveehouders kunnen beide manieren interessant zijn maar dit hangt dus vooral af of de zonne-installatie als grootgebruiker wordt gekenmerkt of als kleinverbruiker. In bepaalde gebieden kunnen door overbelasting van het net geen zonnepanelen meer gezet worden en heeft de netbeheerder tijd nodig om het energienet te verzwaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden