Eigen foto

Ruwvoertour Maïs

Telers zien gele vlekken op maïsblad, hoe komt dat?

10 Augustus 2021 - Folkert Flapper

Diverse melkveehouders die meedoen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour zien op de percelen snijmaïs gele vlekken op het blad verschijnen. Hiermee dringt bij hen de vraag op: wat is hiervan de oorzaak en kan er iets tegen worden gedaan?

Om deze vraag te beantwoorden moet naar het volledige groeistadium van de plant worden gekeken. Het zaaimoment voor de maïs op veel plekken laat op gang gekomen. Door de natte en koude omstandigheden was het op veel plekken onmogelijk om maïs begin mei in te zaaien.

Ondanks dat de maïs op veel plekken laat werd gezaaid of juist wel was gezaaid, maar moeilijk op gang kwam door de koude omstandigheden heeft de maisplant in juni en juli een goede inhaalslag gemaakt. Met de juiste temperatuur en genoeg vocht heeft de maïs een flinke groeispurt gemaakt. Dit is te zien aan de flinke hoogtes die de maisplant heeft behaald.

Maïsplant bepaalt kolfgroei vroeg in bladstadium
Deze groeispurt is mogelijk ook één van de oorzaken dat er juist nu gele plekken onderaan het blad van de maïs zit. De maïsplant bepaalt namelijk al vroeg in het bladstadium hoe de kolf zich later gaat ontwikkelen. Doordat er in Juni ideale omstandigheden aanwezig waren, geeft dit de maïsplant een signaal dat er meer kan worden geproduceerd, waardoor er vaak in juli of augustus een tweede kolf ontstaat.

Mais bij ruwvoertourdeelnemer  Joost van Nostrum

Nu het weer in begin augustus toch erg koel en nat is, zijn de omstandigheden iets minder ideaal dan verwacht. De mineralen die de maïsplant nodig heeft om de eerste kolf en vervolgens de tweede kolf te laten ontwikkelen, kunnen hierdoor niet goed worden opgenomen.

Andere oorzaken
Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn van het mineralentekort, zoals verkeerde bemesting, slecht bodemleven, te weinig zuurstof in grond of verkeerd bewerkt of gezaaid. Uiteindelijk kan alles goed worden gedaan, maar blijft de teler voor een goede groei van de maïs toch afhankelijk van het weer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden