Eigen foto

Ruwvoertour Voederbieten

Melkveehouder ziet steeds meer heil in voederbieten

23 Augustus 2021 - Folkert Flapper

Melkveehouders gaan geleidelijk aan steeds meer voederbieten telen. In de Boerenbusiness Ruwvoertour telen de deelnemers Joost van Nostrum en Bert Wissels ook voederbieten. Waarom wordt dit wortelgewas steeds populairder?

Volgens voorlopige cijfers van het CBS wordt er dit jaar ongeveer 2.683 hectare voederbieten in Nederland geteeld, 11% meer dan in teeltjaar 2021. Ter illustratie: 11 jaar eerder, in 2010, was dit nog slechts 342 hectare. Kortom, de animo voor voederbieten onder melkveehouders is jaar-op-jaar groeiende.

Als er alleen al naar de voederwaarde wordt gekeken, behalen voederbieten de hoogste KWEM en DVE-opbrengst per hectare. Dit is in zowel natte als droge jaren. Door deze hoge opbrengst is het een uitermate geschikt product voor vooral intensieve melkveebedrijven om te telen.

Voordelen voor melk en koeien
Het voeren van voederbieten geeft ook voordelen aan de koe en de melk. Zo nemen de koeien graag voederbieten op, wat de voeropname verhoogt. Gehaltes in de melk laten ook een stijging zien, over het algemeen blijven de koeien hierdoor ook beter in conditie. Het lage fosfaatgehalte in de voederbieten is ook gunstig voor een goede fosfaatbalans. Hier moet wel op gelet worden in droge jaren, als de mineralisatie in de grond niet op orde is. Daardoor kan het fosfaat in het totaalrantsoen te laag worden.

Nadeel is ook dat er ziektes in het gewas kunnen optreden. Bij voederbieten is vergelingsziekte een probleem. Is een perceel eenmaal goed ziek, dan bestaat het risico dat de kwaliteit en opbrengst flink achteruit kan gaan. Het perceel van Joost van Nostrum heeft een klein gedeelte last van deze vergelinsziekte, maar dit is gelukkig op tijd ontdekt waardoor dit makkelijk kon worden bestreden. Verder zien de voederbieten er goed uit en wordt een productie van 130 ton per hectare verwacht.

Andere voermethode
Het voeren van voederbieten vergt wel een andere manier van voeren. Het mooiste is om het te versnipperen, zodat het in een mengwagen of vijzelbak voor het voer hek kan worden gevoerd. Maar het kan eventueel ook geheel worden gevoerd. De manier van bewaring kan in een sleufsilo, maar er kan ook gekozen worden om het te bewaren in de grond op het land (zolang het niet vriest).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden