Eigen foto

Ruwvoertour Hans Schoenmakers

Veel ruwvoer, maar met 'tragere' eerste snede

1 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om de stand van zaken op te maken met de 10 deelnemende melkveehouders. Deze week wordt Hans Schoenmakers, melkveehouder in Udenhout (Noord-Brabant) opnieuw bezocht.

Hans Schoenmakers
Locatie: Udenhout (Noord-Brabant)
Oppervlakte bedrijf: 
 30 hectare gras
 8 hectare maïs
 1,8 hectare voederbieten 
Grondsoort: Leemhoudend zand 
Veestapel: 120 melkkoeien & 80 stuks jongvee
Productie: 10.000kg 4,50% vet 3.60% eiwit 
Rantsoen: Graskuil, maïskuil & soja

Actuele rassenkeuze
Gras: HAVERA 1 + klaver
Maïs: LG31.219 

We zijn een half jaar verder. Hoe kijk je terug op het voorbije seizoen?
"Dit jaar is heel anders verlopen dan andere jaren. Het seizoen begon nat en laat. In juni had ik pas de eerste graskuil binnen en vroeg ik me af: 'Gaat dat goed komen?' Er stond in het voorjaar eerst ook weinig gras. Eigenlijk waren alle gewassen laat. Toch is het uiteindelijk goed gekomen. Vorige week maaide ik de vijfde snede op een paar percelen. Ik voer nu pas van de eerste snede van dit voorjaar. Dat is geen 1.000 VEM-kuil, met gras als krachtvoer. Alles is wat trager en minder."

Wat betekent dat? Meer krachtvoer bijkopen?
"Nou… ik heb in ieder geval geen gebrek aan structuur. De laatste snede die ik heb geoogst, kan ik goed tegen die eerste snede voeren. In de laatste snede zit veel eiwit. Die is dus goed tegen het gras van de eerste snede te voeren. Met de voermengwagen kan ik goed sturen in de mix. Eigenlijk heb ik nog iets meer gras nodig van zo'n laatste snede met veel eiwit. Hopelijk kan ik nog meer maaien."

Voer je er niets anders bij?
"Sinds begin september voer ik voederbieten naast het gras van de eerste snede. Die teel ik zelf. Dat is ook een goede compensatie voor het wat tragere en structuurrijkere voorjaarsgras."

Je hebt ook maïs geteeld. Hoe is het daarmee gegaan?
"De maïs is ook later dan anders, zo'n drie weken. Normaal gesproken zou ik half september al laten oogsten. Nu staat het gewas nog op het veld. Ik aarzel nog of ik het al snel laat hakselen, of dat ik het na de voorspelde regen van de komende week doe. De maïs staat nog mooi, maar ik wil het gewas ook niet te geel laten worden. Het is dit jaar wel een heel goed gewas geworden. Het staat er beter bij dan andere jaren, maar de kolven zijn iets kleiner, zo valt me op. Door de goede groei is er dit jaar overal veel maïs. Ik heb daarom ook bijgekocht. Jammer is wel dat er dit jaar veel builenbrand is in de maïs. Het is dit jaar sowieso een echt schimmeljaar. Dat merk je in alle gewassen."

Is dat reden om extra op te letten, in verband met de voerkwaliteit en misschien de melk?
"Ik denk er wel over om een toevoegmiddel te gebruiken, maar dat kost zo'n €100 per hectare. Dat tikt wel weer aan. Misschien dat ik één van mijn twee sleufsilo's met een toevoegmiddel behandel. Afgelopen voorjaar heb ik mijn eerste snede ook met een toevoegmiddel behandeld. Dat pakte goed uit. In het verse gras zat 958 VEM, in het kuilmonster werd een VEM-gehalte van 953 gemeten. Dat is goed uitgepakt. Ik ben nu benieuwd wat behandeling van de maïs met zo'n middel doet voor de voerkwaliteit en met de melkproductie."  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden