Eigen foto

Ruwvoertour Week 12

Elke melkveehouder heeft eigen visie op weideseizoen

1 April 2022 - Ruben van der Maas

De koeien ruiken het voorjaar en de eerste koppels zijn alweer de deur uit geweest als ouverture van het nieuwe weideseizoen. Om het meeste rendement uit het weide te halen, daarover bestaan veel verschillende strategieën. De melkveehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour hebben allemaal hun eigen weidevisie voor het lopende seizoen.

Frank Rooker, melkveehouder in Aartswoud (NH), heeft binnen de Ruwvoertour de aftrap gegeven: op 19 maart mochten de koeien de weide weer in. Rooker vertelt dat hij in zijn bedrijfsvoering afgelopen jaren steeds vroeger begint met weiden. "In deze tijd van het jaar gaat het weiden op z'n mooist", vindt hij dan ook. De temperatuur en smakelijkheid van het gras zijn goed. Zomers kunnen de omstandigheden minder zijn, waardoor we de koeien mogelijk ook een periode binnen houden.

In krachtvoer terug, maar winnen in liters
Bij Bert Wissels (Gld.) zijn de koeien afgelopen vrijdag 25 maart naar buiten gegaan. De omstandigheden zijn nu goed. De koeien lopen op een hoog perceel waar veel gras stond, waardoor er niet kon worden bemest. De keuze was daardoor duidelijk: eerst weiden en dan maar bemesten. Wanneer de koude nachten aanhouden, is het de vraag of er genoeg gras groeit om door te kunnen blijven weiden op andere percelen. Wissels geeft aan nog nooit zo vroeg naar buiten te zijn gegaan met zijn koeien. Daarbij zegt hij: "hierdoor gaan we in krachtvoer terug, maar we winnen wel in liters", daarbij verwijzend naar de hoge krachtvoerkosten.

De koeien van Wissels in de weide

Joost van Nostrum (N-B) en Robert Welhuis (Dr.) verwachten einde van deze week te starten met het weideseizoen. "Het gras is goed van kleur en aan vocht nog geen gebrek", aldus Welhuis. Bij Jan Henk Waterink (Ov.) gaan de koeien naar verwachting half april naar buiten. Bij Waterink wordt er gebruik gemaakt van standweide. In combinatie met robot melken past hem dat goed.

Eerste maaistrategie
Bij Sander Vijverberg (Z-H) wordt eerst de volledige eerste snede gemaaid, waarna er pas wordt gestart met deelweide van de Vaarzengroep. Binnen zijn bedrijfsstrategie past dit het beste in combinatie met robotmelken en arbeid. Ook bij Silvain Kusters (L) wordt eerst de volledige eerste snede gemaaid voordat de koeien naar buiten gaan. In het verleden werd er altijd deelweide toegepast, mogelijk gaat dat komend seizoen veranderen in volledige weidegang. Bij Jan Dirk Ubels (Fr.) wordt ook de eerste snede gemaaid waarna de koeien naar buiten gaan. Op stal worden de koeien bij gevoerd naar behoefte om ze in perfecte conditie te houden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden