Eigen foto

Ruwvoertour week 15

Proef voor meer eiwit van het eigen grasland

15 April 2022 - Ruben van der Maas

De grasgroei gaat gestaag door en frisse groene percelen zijn een feit. In deze tijden met onder meer hoge kunstmestprijzen worden alle opties voor de bemesting van graspercelen bekeken. En proeven georganiseerd. Bij melkveehouder Roel Assies (Fl), één van de deelnemers aan de Ruwvoertour, wordt dit jaar een bemestingsdemonstratie gehouden. 

Op een grasperceel van 12 hectare van Assies in Zeewolde wordt gekeken naar de mogelijkheden van vlinderbloemige stikstofbinding, dierlijke mest en circulaire stikstofmeststof uit luchtwassers op melkveebedrijven in de teelt van voereiwit voor de melkveehouderij. In stroken worden er verschillende giften en concentraties bemest, met als doel de kringloop verder te sluiten en de grondgebondenheid te vergroten door meer eigen eiwit te telen. 

Vooruitstrevend en geïnteresseerd zijn in verbetering
Assies vertelt er dan ook bij dat hij deelnemer is aan het netwerk Praktijkbedrijven. Op deze manier probeert hij constant naar verbeteringen te zoeken binnen zijn bedrijfsvoering, maar ook zeker voor de sector zelf. Hieruit probeert de Flevolandse melkveehouder input te halen om efficiënter te werken. Assies geeft aan altijd op persoonlijk vlak vooruitstrevend en geïnteresseerd te zijn in verbetering.

Hier loonbedrijf Vollekracht in actie met de spaakwielbemester op het perceel van Assies
Voor de bemestingsdemonstratie worden er stroken grasland bemest met circulaire stikstofmeststof uit de rundveehouderij. Hiervan wordt er 320 liter vloeistof per hectare bemest welke 45kg stikstof bevat.
In andere stroken wordt een vloeibare kunstmest gebruikt waarvan er 250 liter vloeistof per hectare wordt bemest welke ook 45 kilo stikstof levert.
Hier de kaarsrechte lijn te zien na het spaakwiel bemesten. De stroken verdeling is goed te zien, linkerkant nog niet bemest en de rechterkant wel.
Hierbij de cabine van de trekker. De spaakwielbemester wordt nauwkeurig gestuurd door een hypermodern data programma. De trekker wordt gestuurd door GPS voor de extra nauwkeurigheid zodat elke oppervlakte bemest wordt.
De bemestingstanden komen op een diepte van 8 centimeter en laten hier de vloeistof los, zodat de grasmat het goed kan opnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden