Shutterstock

Ruwvoertour Graswinning

Dit laten de eerste vers grasanalyses zien

2 Mei 2022 - Ruben van der Maas

De eerste kale lichtgroene vlaktes zijn alweer te zien in het land, afgelopen week is op veel plekken de eerste graswinning begonnen. Sommige melkveehouders maken ruimte voor de weidegang van de koeien, maar andere maaien het gehele areaal grasland. En elke boer wil weten: wat bevat het gemaaide gras aan voedingsstoffen? Hierbij de analyse van het verse gras bij twee deelnemers van de Ruwvoertour.

De melkveehouders Frank Rooker uit Aartswoud (NH) en Hans Schoenmakers uit Udenhout (NB) hebben afgelopen week de eerste snede gemaaid. Rooker maaide op 26 april in de middag alles er af, de opbrengst schat hij in op tussen de 3.000 en 4.000 kilo droge stof per hectare. Schoenmakers maaide op 28 april met gemiddeld 3.000 kg droge stof per hectare. Bij Rooker werd het eerste gras begin van de middag op 29 april gehakseld, bij Schoenmakers op dezelfde dag in de namiddag.

Hieronder in de tabel de analyses van het verse gras.

  Frank Rooker Aartswoud(NH) Hans Schoenmakers Udenhout (NB)
Droge stof 17.8 25.5
VEM 971.3 1062.8
Suiker 154.6 284.4
NDF 488.3 425
Eiwit 154.7 124.7
Ruw as 87.2 66.7

Suiker varieert
Bij Rooker stond al een flinke snede gras. Het VEM gehalte met 971.3 is netjes voor de snede. Het eiwitgehalte is met 154.7 wat aan de krappe kant, dit komt door het wat koudere weer. Het suikergehalte is door de zware snede ook wat krapper. Verder is het een mooie snede die erg schoon is wat het ruw as laat zien. Bij Schoenmakers is de grassnede iets minder zwaar, met gemiddeld 3.000 kilo droge stof per hectare. Wat opvalt, is dat het droge stofpercentage voor vers gras al vrij hoog is met 25,5%. Dit kan komen door de wat drogere zandgrond. De VEM's geven een iets hoger waarde bij Schoenmakers. De minder zware snede beïnvloedt het suikergehalte die een stuk hoger is. Hierdoor zie je dat het eiwitgehalte wel iets achter blijft. Ook bij Schoenmakers is het ruw as zeer netjes.

Het eerste gras bij Frank Rooker

Mooi kwaliteit gras weten te winnen
Frank Rooker geeft aan het bewolkt weer was met weinig wind tijdens de veldperiode, waardoor het gras niet hard droogde. Naar zijn mening heeft hij wel een mooie kwaliteit gras weten te winnen. Hij verwacht rond de 40% droge stof product te hebben, wat naar zijn idee wel iets hoger had mogen zijn. Bij Hans Schoenmakers was het evengoed bewolkt en donker weer, maar op vrijdag 29 april halverwege de middag kwam de zon toch nog door. Schoenmakers verwacht tussen 35 en 40% droge stof product. Al met al is Schoenmakers tevreden over de gemaakte keuze om te gaan maaien. Hij zegt een mooi product te hebben in zijn kuil.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox