eigen foto

Ruwvoertour Gras - week 18

Opvallende cijfers in de grasanalyses

6 Mei 2022

Melkveehouders hebben deze week een hoop gras gewonnen. Zo ook de deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. De grasanalyses vallen op in de cijfers van suiker en eiwit. Het droge weer en de relatief koude nachten hebben zich hier waarschijnlijk laten gelden.

Maandag 2 mei is bij Sylvain Kusters in Guttecoven (L)in de namiddag het totale areaal grasland van 37 hectare gemaaid. Deze is op 4 mei 's ochtends vroeg gehakseld. Dinsdag 3 mei hebben Sander Vijverberg en Roel Assies gemaaid. Bij Vijverberg ging er in totaal bijna 50 hectare gras af, Assies maaide 24 hectare. Vijverberg heeft 5 mei gehakseld en ingekuild, bij Assies is dezelfde dag ingekuild.

Roel Assies in Zeewolde (FL) aan het harken

Hieronder in de tabel de vers grasanalyses van de deelnemers.

  Sander Vijverberg Strijen(ZH) Roel Assies Zeewolde(FL) Sylvain Kusters Guttencove(LI)
Droge stof 21.2 20.2 20.9
VEM 971 975.2 962.8
Suiker 226.5 205.8 202.6
NDF 486.8 471.6 481.4
Eiwit 119.7 148.2 131.7
Ruw as 84 83.8 87.2

Waar suiker zit, zit geen eiwit
Zoals de analyses laten zien, zijn het mooie cijfers. In het gras zit veel suiker. In de praktijk is dit ook te merken aan het gras, die aan de banden blijven vastplakken tijdens de veldperiode. De VEM's zijn ook keurig voor het verse gras. De eiwitten vallen niet geheel mee. Dit komt mede door dat het gras veel zonuren heeft en in combinatie met nog relatief koude nachten zit er veel suiker in het gras. "En waar suiker zit, zit geen eiwit" aldus Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij Limagrain. De ruw as is in alle gevallen laag, wat laat zien dat er secure wordt gewerkt.

Sander Vijverberg in Strijen( ZH) aan het harken

Vocht broodnodig
Bij Kusters valt alles goed mee qua opbrengst. Net als Assies geeft hij wel aan dat het eiwitpercentage wat tegenvalt. Dit heeft te maken door de droge periode van de afgelopen tijd. In de grasmat had nu de mineralisatie op gang moeten komen, mits er voldoende vocht is. Zo kan het gewas bij de volgende snede zijn voedingsstoffen goed opnemen en dus ook de eiwitproductie. En vind er een stukje naleving plaats van de meststoffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

Ruwvoertour Maïs - Week 44

Nieuwe maïs zorgt voor meer melk in de tank

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox