Voor machines en personeel

Softwarepakket moet loonwerker ontlasten

1 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal softwarepakketten voor loonbedrijven is beperkt omdat de markt klein is. Met een steeds groter wordende stroom data is het moeilijk die tot een nuttig geheel te bundelen. Twee Duitse softwareontwikkelaars uit Berlijn lanceerde hiervoor Trecker. Het programma behandelt alles, van facturatie tot kostprijzen. Momenteel testen enkele loonwerkers het systeem.

De twee ontwikkelaars van Trecker komen zelf niet uit de agrarische sector, maar werkten samen met een van Duitslands grootste loonbedrijven, Osters & Voß, om het programma te ontwikkelen en te testen. Inmiddels draait Trecker bij verschillende bedrijven. Naast een Duitse versie is hij ook in het Engels beschikbaar.

Trecker bestaat uit vier onderdelen. Fleet Management is het ‘telematics’ gedeelte die de positie van alle trekkers en machines bijhoudt. Daarnaast worden ook alle gegevens van de chauffeurs weergegeven. Invoices zorgt ervoor dat de verzamelde gegevens direct in een factuur worden gezet. Zo krijgt de klant een zeer gespecificeerde rekening thuisgestuurd. Ook is er een interface waarbij de gegevens van alle klanten zijn samengebracht. Het laatste hoofdstuk laat je rapporten samenstellen over de prestaties van een trekker of machine. Zo kun je ook een rapport laten uitdraaien over het werk wat winst oplevert en zelfs een rapport met de winstmarge per klant.

De software werkt niet alleen op de pc, maar ook op tablets en smartphones. Naast het kantoorpersoneel moet iedere medewerker er namelijk ook mee werken. Omdat alle gewerkte uren van zowel de trekker als chauffeur worden bijgehouden kan de informatie ook worden gebruikt voor de betaling van het personeel.

Eén systeem waar alle gegevens mee zijn bij te houden is een goed idee, die de loonwerker flink wat kopzorgen kan besparen. Er zijn echter verschillende bedrijven actief in deze sector. Daarnaast moeten ook de fabrikanten van trekkers en machines meewerken aan de software, om het geheel uitwisselbaar te maken. En juist daar zit de grote bottleneck. Verschillende grote fabrikanten, waaronder Claas, hebben inmiddels hun eigen software die alle machinegegevens doorstuurt naar kantoor.

Daarnaast is het nog maar de vraag of je als loonwerker wel alle exacte getallen op papier wil hebben voor de klant. Uiteindelijk zou dit voor lastige situaties kunnen zorgen. Wellicht dat hier ook een selectie in is te maken. Voor een groot aantal onwerpen is het echter wel nuttig. Bijvoorbeeld hoeveel ton drogestof is gehakseld bij de maïsoogst.

Trekker chart.png

Een leuke en wellicht nuttige mogelijkheid is het maken van grafieken per machine. Zo is bijvoorbeeld te zien wat de kosten en baten waren. Dat kan ook per klant worden gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden