Grondbewerking bepaalt

Aardappel kan beter tegen droogte na spitten

4 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor het tweede jaar heeft PPO op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond een proef met zetmeelaardappelen aangelegd waarbij niet kerende grondbewerking (NKG) wordt vergeleken met een spitmachine. Hieruit blijkt dat het NKG-object ondieper beworteld is maar juist meer stikstof opneemt. Dat bleek uit een gewasscan, die half juli werd uitgevoerd.

PPO test beide grondbewerkingssystemen in een perceel Festien zetmeelaardappelen. Hieruit bleek dat het wortelstelsel van de planten bij het gespitte object 20 tot 25 centimeter diep groeide. Bij de bewerking met een bouwvoorlichter en cultivator zitten de wortels circa 15 centimeter diep en lijkt meer verdichting te ontstaan. Uit een Cropscanmeting, genomen op half juli, bleek dat bij het object met de cultivator dat de stikstofopname 25 kg/ha hoger lag. Afgelopen jaar resulteerde dit in een hogere opbrengst.

Bij de cultivator-combinatie wordt de grond om de 75 centimeter tot 40 centimeter diepte losgemaakt. De cultivator zelf werkt alleen oppervlakkig. De spitmachine maakt de gehele bouwvoor los, waardoor het gewas dieper kan wortelen. Dit heeft als gevolg dat gedurende een droge periode deze planten minder snel last hebben van een watertekort, ten opzichte van de cultivator. Omdat dit jaar geen lange droge periode heeft plaatsgevonden is hier geen verschil in ontdekt.

De proef maakt deel uit van het project Bodemkwaliteit Veenkoloniën. Binnen dit project wordt geprobeerd de bodemkwaliteit te verbeteren. Dat moet uiteindelijk zijn vruchten afwerpen wat betreft de opbrengst en kwaliteit. Hiervoor worden twee bewerkingsmethodes getest binnen een 1 op 2 bouwplan van aardappelen met zomergerst en suikerbieten. Op 28 augustus kunnen bezoekers van de Praktijkdag Bodem en Verdichting de proef zelf beoordelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden