3,5 procent meer verkocht

Slechte stemming drukt Britse trekkerverkoop niet

21 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De trekkermarkt in Groot-Brittannië blijkt vreemd afsteken ten opzichte van de rest van Europa. Terwijl de markt in Frankrijk en Duitsland (de nummers één en twee qua verkopen) totaal op hun gat liggen kopen Britse boeren nog steeds meer nieuwe trekkers. En dat is vreemd, want ook bij onze westerburen zijn de prijzen niet om over naar huis te schrijven.

Volgens de Agricultural Engineers Association (AEA), die de verkoopcijfers onderhoudt, zijn in de eerste drie kwartalen van dit jaar 10.553 trekkers verkocht met 50 pk of meer. Hiermee komt het totaal aantal verkopen 3,5 procent hoger uit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook het gemiddeld vermogen steeg licht, met 2,7 procent.

10.553

trekkers

verkocht t/m september 2014 in GB

Wordt gekeken naar landelijke verschillen, dan hebben Schotse boeren het minste in nieuwe trekkers geïnvesteerd. Misschien niet zo vreemd, gezien de lage aardappelprijzen waar veel Schotse telers van afhankelijk zijn. Het oosten (akkerbouw) en zuidwesten (gemengd) doet het traditioneel gezien altijd het beste. Daar steeg de verkoop licht, met enkele tientallen nieuwe trekkers meer ten opzichte van deze periode in 2013. Ook de omgeving Londen, Yorkshire en Humberside zagen minder nieuwe trekkers.

Ook het gemiddeld vermogen blijft gestaag toenemen op het Britse eiland.  Een nieuw verkochte trekker in het land heeft nu ruim 157 pk onder de kap. De categorie 140 tot 160 pk steeg met 20 procent. het sterkste. De categorie 160-200 pk steeg met 7 procent en trekkers boven de 200 pk zagen hun verkoop stijgen met 15 procent. De kleine trekkers zijn de verliezers dit jaar. In te categorie 51 tot 100 pk daalde het aantal verkopen met 17 procent. Ook bij 100 tot 140 pk is dat de trend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden