Niet altijd door droogte

Voor miljoenen aan combines in vlammen op

20 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Brandschade aan maaidorsers levert de Engelse verzekeraar NFU Mutual, een onderdeel van de National Farmers Union (NFU), een kostenpost van enkele miljoenen op. In 2013 hadden 163 combines te maken met brandschade. Die machines representeren samen een waarde van 3,39 miljoen euro. Voor 2014 schat NFU Mutual de schade op 2,74 miljoen euro, afkomstig van 101 claims.

Brandschade aan combines kost de grootste Britse agrarische verzekeraar jaarlijks flink wat geld. Dat schrijft Farmers Guardian. Vraagtekens worden daarom gezet bij de fabrikanten. Hoeveel moeite doen zij aan het voorkomen van brandschade?

2,74

miljoen

werd uitgekeerd voor brandschade aan maaidorsers

In september branden de meeste combines af, zo blijkt uit cijfers van NFU Mutual. Daarna volgt de maand augustus. Een droog en heet seizoen betekent niet direct meer problemen met brand. Juist wanneer het nat is, en de omstandigheden zwaar, vatten meer machines vlam. Ook gaan er dan meer zaken kapot, die weer voor brand kunnen zorgen.

Maaidorsers blijven een risicovolle groep machines die vaak in de brand vliegen. Daar zal niets aan veranderen. Om te beginnen moeten chauffeurs en boeren hun machines nog vaker schoonblazen, meent de verzekeraar. Soms wel meerdere malen per dag wanneer de omstandigheden voor brand ideaal zijn. Vaak wordt het vuur ook aangestoken omdat een onderdeel het begeeft. Check je machine daarom met grote regelmaat, zo wordt chauffeurs aangeraden.

Navraag onder alle grote combinefabrikanten leert dat ze – naar eigen zeggen – er alles aan doen om brand te voorkomen. Er wordt vooral aandacht besteedt aan de doorstroming van lucht. Die moet ervoor zorgen dat stof, stro en kaf weggeblazen worden uit het motorgedeelte. Ook wordt er met het ontwerp op gelet zo min mogelijk dode hoeken te creëren, waar materiaal kan blijven liggen. New Holland beschikt in Zedelgem zelfs over een speciale stofkamer om brand bij maaidorsers na te bootsen.

In de grondverzetsector wordt, bij gevaarlijke werkzaamheden, vaak een automatisch blussysteem op de machine gemonteerd. Sensoren houden de temperatuur bij en wanneer brand wordt gedetecteerd spuiten nozzles de machine nat. Zo’n systeem werkt goed, maar kost tot wel 15.000 euro. Aanvragen vanuit de agrarische sector zijn er dus nauwelijks.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden