Primeur Sima

Zuidberg app brengt gemak en flexibiliteit

22 Februari 2015

Een van de meest interessantste Tech-innovaties die vandaag op de Sima wordt gepresenteerd komt van Nederlandse bodem. Het EFC Pro Mobile systeem van Zuidberg Frontline Systems uit Ens (Fl.). Met een app op Android tablets en smartphones kan de fabrikant zijn fronthef aansturen en afstellen. Dat is geen marketing instrument, zo blijkt uit een gesprek met een van de bedenkers. Flexibiliteit en gebruiksgemak staan voorop.

Veelzijdigheid
en gebruiks-
vriendelijkheid
staan voorop in Zuidbergs app

De EFC Pro Mobile Android app van Zuidberg is de vervanger van het EFC Pro bedieningskastje. ‘EFC Pro is een kastje met zes knoppen’, legt Karl Selles uit. Selles is een van de ontwikkelaars van het nieuwe systeem. ‘De huidige bediening is aan vervanging toe. Bovendien kun je de functionaliteit van het kastje niet uitbreiden. Met een app gaat dat veel gemakkelijker. Dat was één van de belangrijkste redenen om hiervoor te kiezen.’ Er is één app voor twee systemen: EFC Mobile en Pro Mobile. Laatstgenoemde heeft enkele extra functionaliteiten, waaronder een weegsysteem.

‘Een ander speerpunt is gebruiksvriendelijkheid. We willen de bediening zo intuïtief mogelijk maken. Met een smartphone of tablet zijn veel mensen bekend. Op de Sima laten we de app voor het eerst zien. We gaan dan meningen peilen. Blijkt dat bepaalde zaken niet gebruiksvriendelijk genoeg zijn dan kunnen we die gedurende het jaar nog aanpassen. Later dit jaar zullen de eerste praktijktesten volgen. Eerst in Nederland en later heel Europa.’

Het overschakelen op een app heeft meer voordelen. Ook voor de gebruiker. Voor het Easy Float systeem – die de druk regelt – wordt nu een apart ventielenblok gebruikt. Bij EFC Pro Mobile pakt een hydrauliekventiel van de trekker. Dat scheelt flink in de kosten en je kunt de hef opnemen in het kopakkermanagement omdat via Canbus wordt gewerkt. Het oude EFC systeem blijft bestaan voor tractoren zonder elektrische ventielen en met een eigen ventielenblok. Deze is niet geïntegreerd. Hier bedien je alleen de positieregeling mee.

Via Bluetooth communiceert je tablet of app met het systeem van Zuidberg. Alle gegevens worden op de trekker CPU opgeslagen. Wissel je van device, dan blijven de gegevens bewaard. Zit je in de trekker, dan kun je het voertuig activeren. Sta je erbuiten dan is de bediening vergrendeld omwille de veiligheid. Wijzig je toch de instellingen, dan zal de trekker deze bij activatie van de app niet direct uitvoeren. Een externe bediening blijft aanwezig. Handig is het automatisch opslaan. Sluit je per ongeluk af, dan worden de laatste instellingen bewaard.

Via een overzichtelijk menu stel je alles in. De positie- en drukregeling zijn altijd weergegeven met twee balkjes. Je kunt de fronthef fine tunen met verschuifbare balkjes of plustoetsen. Denk hierbij aan de positieregeling en start-stophoogte van de PTO. Eigenlijk hetzelfde als op de achterhef. De Pro Mobile versie is uitgerust met een weegsysteem. ‘Door de oliedruk in te meten kunnen we inschatten hoe zwaar de lading is’, licht Selles toe. ‘Hoe accuraat dit is moet uit praktijktests blijken’. Belangrijk is de drukregeling, om op een machine te drukken of juist niet. Zo wil je een pakkerrol graag op een vaste druk instellen en een frontmaaier liever ontlasten.

De instellingen voor maximaal vijftien machines zijn op te slaan. Die staan op de CPU, waardoor meerdere apps ze kunnen oproepen. Wil je toch meer ‘gevoel’ hebben bij het regelen van de fronthef dan levert Zuidberg optioneel een draaiknop. Die werkt preciezer dan een hydrauliekhendel of flipper om de positie in te stellen is de ervaring.

Zuidberg toont EFC Mobile en Pro Mobile voor het eerst op de Sima. Vooral om reacties te peilen. Een app is namelijk veel gemakkelijker te wijzigen dan een vaste constructie. Later dit jaar volgen veldtests. Vanaf 2016 kun je er naar alle verwachting mee aan de slag. De app download je in de Google Play Store en draait dus ‘native’ in plaats van op het web. ‘Na een uitgebreid onderzoek hebben we voor Android gekozen’, vertelt marketingmanager Wichert van Norel. ‘Hieruit bleek dat de grootste groep agrariërs een Android smartphone of tablet gebruikt. Maar, we sluiten niet uit dat iOS (Apple) later zal volgen. Voor de ontwikkeling hebben we echter gekozen voor één platform.’

484

euro

tot 1.600 euro is de Zuidberg app goedkoper dan het huidige systeem

Een nieuw systeem is meestal duurder dan zijn voorganger. Dat is hierbij niet het geval. Eveneens een argument van Zuidberg om deze weg in te slaan. Een EFC Mobile systeem gaat ongeveer 1.000 euro kosten. Voor een vergelijkbaar systeem betaal je nu 1.484 euro. EFC Pro Mobile komt in de prijslijst voor circa 2.000 euro, ten opzichte van 3.616 euro voor de huidige techniek. Je bespaart dus voldoende budget om een mooi mobiel apparaat mee aan te schaffen. De Pro versie heeft als verschil dat hier drukregeling op is gebouwd om de hef te belasten of ontlasten. Daarvoor moet onder andere een accumulator worden opgebouwd. Dit kan ook achteraf.


Zuidberg besteedde veel aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid. Eén van de speerpunten van deze app. Via een overzichtelijk dashboard zie je alle instellingen. Twee balkjes voor de positie- en drukregeling zijn altijd zichtbaar.


Voor de drukregeling, die de fronthef kan belasten en ontlasten, gebruikt Zuidberg bij het EFC Pro Mobile systeem een elektronisch hydrauliekventiel van de trekker. Dit spaart een ventielenblok uit, waardoor de kosten lager liggen.


Alle fijnafstellingen zijn in de app uit te voeren. Dat kan door een balkje heen en weer te schuiven of door de plus en min toetsen te gebruiken. De instellingen komen overeen met die van de trekker hefinrichting.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief