Drie series

Apple Watch: Nuttig of nodeloos duur?

10 Maart 2015

Eindelijk kunnen Apple fans hun hart ophalen bij een echt nieuw product: De Apple Watch. Die werd vorig jaar al aangekondigd, maar CEO Tim Cook maakte gisteravond, 9 maart, meer details bekend tijdens het Spring Forward evenement. Vanaf 24 april komt hij op de markt in drie series. Apple zet hoog in met hun slimme horloge. Of dat een goede zet is zal de tijd uitwijzen.

Apple introduceert drie series: Watch Sport, Watch en Watch Edition

Smartwatches zijn al even op de markt maar de echte doorbraak moet nog komen. Als die er überhaupt komt. Verwacht wordt dat Apple de acceptatie met hun Watch een flinke boost gaat geven. Het bedrijf zet hoog in. En niet eens wat specificaties betreft, in true Apple fashion. Vooral qua prijzen. Echter, we mogen van Apple een zeer robuust en goed werkend apparaat verwachten. Dat vertrouwen heeft de iPhone ons wel gegeven.

Vanaf 24 april kun je het horloge aanschaffen in onder andere Amerika, VK, Duitsland en Frankrijk. Nederland en België zijn niet genoemd. Vanaf 10 april is het mogelijk er een te bestellen. Je kunt kiezen uit drie versies: Apple Watch, Watch Sport en Watch Edition. Daarnaast is er een klein model (38 millimeter) en een groot model (42 millimeter) die op de breedte van het scherm slaan. Ook zijn er verschillende polsbandjes mogelijk.

Prijzen voor de meest simpele uitvoering beginnen bij 399 euro, voor de 38mm versie, en 449 euro voor de 42mm versie. Je krijgt dan een Watch Sport met aluminium behuizing. De standaard Apple Watch – het midden model - heeft een roestvrijstalen behuizing waarvoor je minimaal 649 euro moet neertellen. De versie die vier millimeter breder is kost net geen 700 euro. Voor wie denkt dat die prijzen belachelijk zijn. Een Watch Edition begint bij 11.000 euro. Ja, daar staat geen nul teveel. Hij is van 18 karaats goud en gelimiteerd verkrijgbaar.

Leuk zo’n smartwatch, maar wat kun je er daadwerkelijk mee? Zoals valt te verwachten mikt Apple op sporters en mensen die graag hun gezondheid willen monitoren. Zie het verder als een verlengstuk van je telefoon. Je hebt altijd minimaal een iPhone 5 nodig om hem te kunnen bedienen. Daar draaien de apps ook op. Inmiddels zijn een aantal apps door Apple geïntroduceerd, maar die zijn nog niet erg spannend. Verwacht een stortvloed aan Watch apps. In de nieuwe iOS 8.2 is een speciale Watch app store opgenomen.

De Watch heeft een ingebouwde stappenteller en hartslagmeter. Ook kun je hem als afstandsbediening gebruiken en in bepaalde landen betalen via Apple Pay. Volgens de fabrikant is de batterijduur maximaal 18 uur. Het grootste minpunt van de Watch. In de praktijk hopelijk net genoeg voor een dag. Het draadloos opladen is dan wel weer handig.

Maakt Lely een Watch app voor hun melkrobot of Tolsma een bewaarapp, dan wordt zo’n horloge ook voor agrarische ondernemers interessant. Het scherm is prachtig maar wel fragiel. Echter, bij een smartphone is dat niet anders. De een kan ermee leven, de ander niet. Een RVS of stalen versie lijkt sterk genoeg. Daarnaast is het speciaal Apple RVS. Dat is 80 procent harder en krast minder snel zegt de fabrikant.

399

euro

betaal je voor het instapmodel van de Apple Watch Sport. Een Edition kost je 11.000 euro maar is wel van goud

Met de Watch introduceert Apple hun meest controversiële product tot nu toe. Zoals gewoonlijk heeft iedereen een mening. Zeker wanneer het om Apple gaat. In een klap zet het bedrijf de duurste smartwatch neer. Belachelijk vinden velen, maar de duurste smartphone verkoopt ook prima. Echter, een telefoon van 700 euro is sneller recht te praten dan een horloge. Zoals gewoonlijk biedt Apple niet de meest high tech snufjes, maar is de techniek uitgekristalliseerd. Ondertussen zijn er genoeg kapers op de kust. Die moeten het vooral van hun prijs hebben, alhoewel sommige kandidaten (Huawei) het Apple flink moeilijk kunnen maken. De tijd zal het leren.


De Apple Watch Sport (links), Watch (midden) en Watch Edition in het goud.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief