Controle op interne gebreken

Computer sensor heeft neusje voor rotte uien

13 April 2015

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Georgia hebben een belangrijk apparaat ontwikkeld voor uientelers en verwerkers. Een speciale 'e-neus' kan de geuren opsporen die vrijkomen wanneer uien in de bewaring gaan rotten. Vervolgens slaat een computer alarm. Ook voor het sorteren van uien hebben ze (camera)sensoren ontwikkeld. Die beoordelen de ui op zijn interne kwaliteit en smaak.

De e-neus kan koprot en bacterieziek detecteren

De ui is een van de grootste groentegewassen in de staat Georgia. Vooral tijdens de bewaring ervan kunnen enkele zieke uien de rest snel aansteken. Een computergestuurde sensor detecteert de geur van vrijkomende gassen. Vervolgens slaat hij alarm. Deze zogenaamde e-neus kan op dit moment koprot (Botrytis) en bacterieziek (Pseudomonas) detecteren. Dat schrijft website Phys.

Changying (Charlie) Li, professor van het college van technologie aan de universiteit van Georgia, is de man achter de uien e-neus. Voor het project ontving de universiteit een financieringsprogramma van drie jaar. Koprot en bacterieziek zijn twee grote boosdoeners voor het gewas, waarvoor snel een oplossing is vereist.

De e-neus is een bestaande vinding, die Li heeft aangepast om rotte uien te kunnen ruiken. Volgens de wetenschapper is deze 'neus' relatief simpel geconstrueerd en daarom goedkoop te produceren. Een ingebouwde microprocessor slaat data op - wanneer een rottende geur is waargenomen - en stuurt dit vervolgens door naar een computer. Daar wordt de data verwerkt en uiteindelijk alarm geslagen. De neus is veel gevoeliger dan die van een mens, waardoor vroegtijdig kan worden ingegrepen.

De e-neus voor uien is slechts één van de vindingen die is voortgekomen uit het drie jaar durende onderzoek. Li en zijn collega-wetenschappers werkte ook aan een sensor die op sorteermachines kan worden geïnstalleerd. Deze monitort de interne kwaliteit, hardheid en zoetheid. Een speciale camera kan uien tijdens het sorteren scannen en die met een hoog drogestofgehalte eruit pikken. Deze worden vervolgens gebruikt om poeder van te maken.

93,1

miljoen

dollar is de jaarlijkse uienopbrengst in Georgia waard

Volgens Li zijn de e-neus en andere nieuwe technieken in de praktijk succesvol gebleken. Maar, meer onderzoek is nodig. Zo moet de e-neus robuuster worden. Pas dan kunnen telers hem in hun eigen bewaring gaan toepassen, is de wetenschapper van mening.

Uien zijn een belangrijk groentegewas voor de staat Georgia. De totale oogst had in 2013 een geschatte waarde van 93,1 miljoen dollar. De productie van uienpoeder is jaarlijks goed voor een omzet van 100 miljoen dollar. Koprot en bacterieziek zijn twee van de grootste boosdoeners die voor veel kwaliteitsverlies en tarra zorgen.

Regenradar
Powered by Agroweer
Prijs landbouwgrond in de VS explodeert

Inside Grond

Prijs landbouwgrond in de VS explodeert

Hoe de landbouwlogistiek in de VS hapert en stokt

Inside Logistiek

Hoe de landbouwlogistiek in de VS hapert en stokt

Ook de melkproductie in Verenigde Staten verkrapt

Inside Melk

Ook de melkproductie in Verenigde Staten verkrapt

Fritesexport VS groeit, maar niet in alle markten

Inside Aardappelen

Fritesexport VS groeit, maar niet in alle markten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief