Voor hobbyisten en professionals

App waarschuwt voor verboden drone zones

20 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nu er steeds meer drones door het luchtruim vliegen is het handig om te weten waar restricties gelden. Een Nederlands bedrijf heeft daarom de web-based app Drone PreFlight gelanceerd. Er is een simpele versie, voor hobbyvliegers, en een uitgebreide versie voor professionals. Niet alleen de verboden zones worden aangegeven, maar ook gebieden waar een restrictie voor de vlieghoogte geldt.

Drone PreFlight brengt alle no-fly zones binnen Nederland in kaart

Nederland kent een aantal CTR’s. Dit zijn gebieden waar je met een drone helemaal niet mag vliegen (no-fly zone) of gebieden waar een restrictie geldt voor de vlieghoogte. Boven en rond vliegvelden is dat het geval, maar ook bijvoorbeeld nabij een militair terrein of natuurgebied. Er zijn veel kaarten beschikbaar waar deze zones op staan, maar geen van alle duidelijk genoeg. Reden voor de Nederlander Mark de Haan om een app te ontwikkelen die alle data combineert, schrijft Dronewatch.

Drone Preflight komt in twee varianten. Een simpele gratis versie en een luxe betaalde. Eerstgenoemde is vooral voor hobbyisten interessant. Je kunt tot op adresniveau inzoomen om te zien tot waar het gebied reikt. Daarvoor is wel GPS op je smartphone of tablet vereist. De kaarten zijn afkomstig van AIS Netherlands en worden ook door professionals in de luchtvaartbranche gebruikt.

De Pro versie kost je net geen 10 euro per maand en levert flink wat extra data. Zo wordt van alle gebouwen in Nederland de hoogte vermeld en kun je afstanden tot een object uitmeten. Als progebruiker kun je specifieke informatie over Googles satellietbeelden leggen, die speciaal voor drones zijn bedoeld. Bijvoorbeeld de locaties van alle hoogspanningsmasten of windmolens. De Pro applicatie geeft je verder de actuele weersgegevens. Bij de gratis app wordt alleen naar neerslag gekeken.

Via de website van het bedrijf Aeret kun je via iedere PC, smartphone of tablet bij de app. Je hoeft hem dus niet via de app store te downloaden en hebt altijd de meest up to date versie. In de toekomst wordt de kaart uitgebreid met zogenaamde ‘dynamische gegevens’. Denk hierbij aan de actuele locaties van drones of Notam berichten (actuele waarschuwingen voor piloten).

Initiatiefnemer De Haan werkt naar eigen zeggen nu aan een Drone Postflight applicatie. Die kan data verwerken welke drones verzameld hebben. Deze is onder andere voor de agrarische sector bedoeld.


De gratis versie; Drone Preflight Basic geeft je direct veel informatie over het luchtruim. Rond vliegveld Lelystad vind je een flink gebied waar je met een drone niet mag vliegen.


De Pro versie van de web applicatie kost je 9,95 euro per maand en biedt extra informatie. Bijvoorbeeld hoogtekaarten van gebouwen, hoogspanningsmasten en windturbines.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

appdroneUAV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden