Precisievoeren in opkomst

Ierse melkers krijgen steun van techrevolutie

27 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Ieren hebben grote ambities aan het melkfront en schuwen om die doelen te bereiken de inzet van de modernste agrarische snufjes niet. De hi-tech boeren hongeren naar nieuwe technieken. Of het hier nu om zelfrijdende trekkers gaat, robotmelken, drones, apps of alarmeringssystemen voor kalfkoeien, de Ieren lopen er warm voor. Zelfs software om de grasgroei te observeren is welkom.

Apple doet vormgeving grastool

Het bespaart tijd, geld en het vermindert de impact op het milieu. De Ieren zien de mogelijkheden van moderne snufjes en claimen zelf bij de early-adopters te horen. Nu al geven experts aan dat de technologieën in de agrarische sector qua groei binnen tien jaar de grootste technologische hype van dit moment gaat evenaren.

Insiders menen dat de wereldwijde agrarische techsector aan de vooravond staat van iets wat gelijk staat aan de .com hype. Uiteraard bevinden de Ieren zich in het epicentrum daarvan, aldus de Independent.

Er worden door Ierse bedrijven dan ook miljoenen euro's gestoken in het maken van de software en hardware om Ierse grond productiever te maken en de sector efficiënter.

Ook in Silicon Valley hebben ze lucht gekregen van de gigantische groei van deze tak van sport. Reden om een tweedaagse tech bijeenkomst te organiseren in Dublin. Daar worden onder meer de vertegenwoordigers van Amazone Ierland verwacht en de geldschieter van Dragons'Den. 

Een voordeel wat de Ieren hebben ten opzichte van andere landen is dat ze al de beschikking hebben over een grote pool van technische talenten en een Ierse landbouwsector die nog niet veel daarmee doet. Wanneer de krachten gebundeld worden kan dit grote successen opleveren.

Via de GrassOmeter miljonair worden

Een van de veelbelovende producten waaraan gewerkt wordt is een apparaat dat het gras meet. Onder meer Steve Lock hoopt via de GrassOmeter miljonair te worden. Hij vindt voor het apparaat nu al steun van het Ierse Glanbia.

De GrassOmeter werkt via een app op de telefoon. Middels een GPS houdt het systeem bij waar de melkveehouder loopt en worden de resultaten direct naar de computer geschoten. Die resultaten worden gekoppeld aan het weer en andere data. Dat Silicon Valley agrarische techniek omarmt blijkt uit het feit dat de legendarische Jerry Manock, ontwerper van Apple, de GrassOmeter heeft vormgegeven.

De GrassOmeter kan gras meten. Tevens geeft het systeem aan hoe het staat met de kwaliteit van het gewas, conditie van de bodem en samenstelling. Gegevens die van vitaal belang zijn voor melkveehouders en vleesveehouders die worstelen met de marges.

Door het einde van het quotum is een grotere grasoogst interessant geworden, want wie zoveel mogelijk vee kan voeden maakt de meeste winst. In Ierland wordt vandaag de dag gesproken van een technologische revolutie die de komende jaren meer en meer naar buiten gaat komen.

Nu al werken akkerbouwers met precisielandbouw. In Ierland werken de eerste melkveehouders met precisievoeren. Iets waarvan de Ieren overtuigd zijn dat het binnen enkele jaren gemeengoed wordt binnen de veehouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ierland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden