Project MARS

Agrarische robots in ontwikkeling

11 Juni 2015

Het project ‘MARS’ (mobiele agrarische robot groepen) houdt zich gedurende een half jaar bezig met de toepassing van groepen robots die werkzaamheden in de landbouw verrichten. Het doel van het MARS project is om een robot te maken voor het maïs zaaien.

Het project wil een kleine, lichte en energie efficiënte robot ontwikkelen zodat deze ideaal is voor het inzaaien van maïs zonder te veel gewicht op het land te hebben. Tevens moet de robot in een groep robots actief zijn en informatie met de andere robots uit kunnen wisselen. De machines worden zo ontwikkeld dat ieder zaadje nauwkeurig geplaatst wordt, ook wordt de locatie gedocumenteerd.

Het project wordt door Agco/Fendt en de universiteit van Ulm geleid. Om de robot tot ontwikkeling te brengen is het project gefinancierd door de EU met een kapitaal van 290.000 euro. Het project loopt tot het najaar van 2016 en draagt de naam ‘ECHORD++’.

De robotica heeft al een hoog niveau bereikt maar moet de volgende stap gaan maken. Agco/Fendt doet in de samenwerking de ontwikkeling en productie van de robot. Het onderzoek en de service wordt geleverd door de universiteit van Ulm. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar internet gestuurde routeberekening en de optimalisatie van algoritmes om de robot sneller en geleidelijker te laten werken.

Wageningen Universiteit heeft ook een dergelijke afdeling maar de robots worden veelal door studenten doorontwikkeld. In de toekomst gaat een groepje kleine robots dus de trekker, zaaimachine en bestuurder vervangen. Resultaat: een lagere arbeidsintensiviteit en automatisering, ook kan gedacht worden aan het inspelen op aspecten als bodemverdichting.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief