Tribine maaidorser

Unieke combine ziet eindelijk het levenslicht

22 Juli 2015

In 2013 verscheen in de Verenigde Staten een radicaal nieuw ontworpen maaidorser. Het geestekind van een Amerikaanse akkerbouwer. De Tribine is knik-bestuurd en heeft een graantank van maarliefst 27 ton. Na drie jaar testen en ontwikkelen gaat de machine hopelijk volgend jaar in productie. Daarvoor is nu een fabrieksterrein in Kansas aangekocht.

Volgens ontwikkelaar Dillion is de Tribine het eerste nieuwe ontwerp in 70 jaar tijd

Akkerbouwer Ben Dillion uit Indiana werkte vijftien jaar lang aan het concept van zijn knik-bestuurde maaidorser. Volgens hem is het voor het eerst in zeventig jaar dat het concept van de combine radicaal is veranderd. Dillion gebruikt een bestaande Agco Gleaner combine en bouwde daar zelf een graantank achter, met behulp van een lokale fabrikant. Dat moet de capaciteit ten goede komen en een trekker plus overlaadwagen uitsparen.

De uitvinder was eerst op zoek naar een maaidorserfabrikant om zijn machine door te laten produceren. Dat lukte echter niet, dus gaat Dillion het nu zelf doen. Daarvoor is nu een fabrieksterrein van 1,9 hectare in de staat Kansas aangekocht. Niet ver van Agco’s combine fabriek, waar de Tribine veel onderdelen van ontleent. Een andere fabrikant bouwt voor Dillion de achterste module en unieke losvijzel, die vier kanten op beweegt.

Volgens het bedrijf zal de productie volgend jaar januari van start gaan. De voorkant van de machine is bestaande techniek - een Agco Gleaner S77 combine - waar niet aan wordt gesleuteld. Wel wordt een zwaardere motor met 370 pk vermogen geïnstalleerd. Na het dorsen wordt het materiaal via een vijzel naar achter gevoerd.

Tussen het dorsgedeelte en de tank zorgen twee hydraulisch aangedreven ventilatoren ervoor dat het stro en kaf uit de productstroom worden geblazen. Nog eens drie hydraulische pompen drijven alle vier de wielen aan.

Een groot verschil met bestaande machines is de graantank, waar zo’n 27 ton tarwe in past. Die kan dertig graden knikken en in hondengang rijden, zodat de 120 centimeter brede banden de grond gelijkmatig aandrukken. Een 55 cm losvijzel kan de tank in twee minuten lossen.

De machine weegt vol ongeveer 45 ton. Vergelijkbaar met de grootste combine van andere merken volgens Tribine. De knikkende machine moet het voordeel hebben dat er grotere banden onder zitten en de machine in hondengang rijdt. Daarnaast is een trekker met overlaadwagen overbodig. Voor wegtransport is hij 4,4 meter breed en 10,6 meter lang. Daarmee is hij niet langer dan een standaard machine.

Het is nog maar de vraag of we de Tribine ooit in Europa zullen tegenkomen. Wellicht dat een soortgelijk concept door een andere fabrikant zal worden omarmt, maar dat lijkt twijfelachtig. Het unieke dorssysteem van Gleaner is voor zware Europese omstandigheden niet geschikt. En de transportbreedte blijft een heikel puntje. Feit is wel dat akkerbouwer Dillion een aantal revolutionaire ideeën in de praktijk heeft gebracht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Methaan

Zeewier voor Amerikaanse koeien als methaanremmer

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal VS 2022 opnieuw historisch laag

Achtergrond Verenigde Staten

Kosten boeren in VS stijgen harder dan opbrengsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief