Huren of verhuren

Online machines delen moet nieuwe hype worden

18 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse mechanisatiebedrijf Farmlink uit Kansas hoopt de agrarische sector eens flink te kunnen vernieuwen. Dat doen ze door innovatieve ideeën van elders binnen de sector te introduceren. Via het programma MachineryLink wil het online machines aanbieden en verhuren. Boeren kunnen apparatuur verhuren of juist tijdelijk inhuren. Zoiets scheelt een boel geld voor zowel huurder als verhuurder.

MachineryLink is geënt op de apps Uber en Airbnb

Het idee voor Machinerylink kreeg directeur Jeff Dema door initatieven als Airbnb en Uber, de taxi app. Met eerstgenoemde kun je tijdelijk je huis/pand - of slechts een kamer - verhuren om extra geld mee te verdienen. Het concept is inmiddels zo populair dat Airbnb 1,5 miljoen panden aanbiedt in 34.000 steden over heel de wereld.

Dema van Farmlink hoopt dat het concept ook bij boeren aan kan slaan. Een veldspuit of combine staat de meeste dagen van het jaar in de schuur. Door hem online aan te bieden kun je jaarlijks tot 40.000 dollar extra verdienen, zegt Dema op Agweb. Het bedrijf verhuurd zelf maaidorsers door heel de Verenigde Staten en gaat dat straks ook met machines doen. Om te beginnen met veldspuiten. Als akkerbouwer kun je de combine of een zaaimachine aanbieden. Farmlink zoekt de klant erbij en regelt de rest. Het transport en – erg belangrijk – de service.

Machinerylink start in de beginfase alleen voor coöperaties en dealers. Die hebben vaak veel machines stilstaan waar ze graag wat mee willen verdienen. Deze twee doelgroepen hebben het programma dit seizoen al getest. Het farmer-to-farmer sharing gaat deze herfst van start. Op hun website kun je dan voor machines shoppen, zien voor hoeveel dagen het beschikbaar is en hoe betrouwbaar de aanbieder is via een rating.

De Verenigde Staten is een goede plek om een dergelijk initiatief te beginnen. Een groot land met veel gewassen en grote onderlinge verschillen. Zo dorst een boer in Texas zijn tarwe in mei en collega’s in New York die pas in augustus. Dat biedt perspectief om machines nuttig in te zetten. Niet geheel onbelangrijk, ze spreken ook nog eens allemaal dezelfde taal. Wil een dergelijk systeem hier slagen dan moet naar heel Europa worden gekeken. Weinig akkerbouwers zullen staan te springen om hun aardappelrooier of combine naar Zuid of Oost Europa te verschepen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden