Inzet glastuinbouw

Sensortechniek drone blijkt zeer betrouwbaar

19 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen de open teelten zien het nut in van drones. Ook in de glastuinbouw wordt geëxperimenteerd met de techniek. Spaanse onderzoekers zette een simpele consumentendrone in om gegevens te verzamelen binnen een kassencomplex. Wat blijkt? De drone weet betrouwbaardere meetgegevens neer te zetten dan statische sensoren.

Meetgegevens van de drone zijn meer betrouwbaar dan die van statische sensoren

Het onderzoek is uitgevoerd door mensen van de Robotics and Cybernetics Research Group (RobCib) bij het Center for Automation and Robotics (CAR). Met een AR drone van Parrot – die voor consumenten goedkoop beschikbaar is – zijn gegevens verzameld. Daarvoor is de drone met een aantal sensoren uitgerust.

De Parrot drone kan de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtkracht en carbondioxide concentratie meten in de kas. Nu gebeurt dat met sensoren die vast gemonteerd zijn. Het beeld is hierdoor niet compleet. De drone vliegt daarom (autonoom) een traject en verzameld zo veel meer gegevens. Met de gegevens hopen de onderzoekers het klimaat controlesysteem van de kas beter te kunnen reguleren. Dat komt de gewassen weer ten goede.

Grote vrees van de onderzoekers was dat de propellers invloed zouden hebben op de meetwaarde. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. De verzamelde gegevens worden direct draadloos naar een computer verstuurd, die er vervolgens weer modellen van maakt.

Het onderzoek is uitgevoerd in een kas in het zuid Spaanse Almeria. De drone had 20 minuten nodig om zijn route af te leggen. De verzamelde gegevens werden verwerkt in een plattegrond. Zo kun je als teler zien op welke plek de waardes afwijken. Bijvoorbeeld omdat ergens een lek is opgetreden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden