Elektronica domineert

Agritechnica wordt AgriAPPnica dit jaar

10 September 2015

De elektronische revolutie binnen machineland is al lang geen geheim meer. Jaar op jaar worden meer sensoren, GPS, software en schermen de trekkers en machines ingepompt. Drones, Isobus en apps maken dat alleen maar gemakkelijker. De nieuwsstroom voor Agritechnica 2015 maakt dat zeer duidelijk. Innoveren doe je vandaag de dag met apps en slimme machines. Niet met een berg ijzer.

Innoveren doe je in 2015 met elektronica. Niet met een berg ijzer

Wie door de prijswinnaars van de aankomende Agritechnica editie bladert kan niet anders dan stilstaan bij de enorme hoeveelheid elektronica. Of het nu om softwaresystemen gaat, een app waarmee je het strooibeeld kunt controleren of een zaaimachine die zichzelf automatisch afdraait. Elektronica neemt de chauffeur veel werk uit handen. Dat moet ook wel. Er zijn genoeg schermen om naar te kijken. En, je moet toch ook altijd een beetje op het werk en de omgeving blijven letten.

Van de 49 medaillewinnaars die Agritechnica 2015 telt, hebben er 37 een directe relatie met elektronica. Of het nu gaat om sensoren, een handig computerprogramma, app of systemen die het werk van de trekker- of maaidorserchauffeur uit handen nemen. Ter vergelijking. Tijdens de vorige editie werden 37 medailles uitgereikt. In 2011 waren dat er 36. Eén hal op het Hannover Messe complex is in zijn geheel ingeruimd voor apps.

John Deere en Fendt gaan het de trekkerchauffeur een stukje gemakkelijker maken. Hoe John Deere dat gaat doen schreven we al in een eerder bericht. Zo kun je gemakkelijk ballast aankoppelen, treedt het kopakker managementsysteem automatisch in werking en regelt een intelligente vierwielaandrijving automatisch zijn grip. Op de 1000 Vario serie van Fendt vind je een aantal innovatieve systemen. Voor twee daarvan kreeg de fabrikant een zilveren medaille.

Wat Fendt op zijn maaidorsers doet, en JD en Same Deutz-Fahr op trekkers, is een 360 graden camerasysteem aanbieden. Camerabeelden rondom de machine worden gecombineerd om rondom zicht te laten zien. Daarop worden bovendien spuitsporen aangegeven en welke richting je op moet sturen.

Het VarioGrip Plus bandenspanningssysteem van Fendt en Mitas is al zeer interessant, omdat het de ergernis wegneemt van het langdurige oppompen van de bandenspanning. Grip Assistant is een extra snufje van de Duitse trekkerbouwer. Dit systeem kijkt naar het gewicht van de trekker en vertelt de chauffeur vervolgens hoe hard hij moet rijden en bij welke bandenspanning. Daarvoor moet je in de Vario terminal nog wel even het type machine invoeren.

App nieuws is er ook. Onder andere van Amazone. Zij komen met de EasyCheck app. Daarmee kun je als boer snel en eenvoudig het strooibeeld van je kunstmeststrooier checken. Daarvoor heeft het speciale platen ontwikkeld. Die zijn gemakkelijk in de trekker mee te nemen. Heb je een baan gestrooid, dan maak je van iedere plaat een foto. Vervolgens vertelt de app je hoe het strooibeeld eruit ziet.

80

procent

middel kan Amazone met plaatsspecifiek spuiten besparen

De Duitse machinefabrikant gaat verder op de besparende tour. AmaSpot, ontwikkeld samen met het Nederlandse Rometron en Agrotop, kan plaatsspecifiek per dop onkruid herkennen en doodspuiten. Dat moet tot 80 procent aan middel besparen. AutoPoint op de zaaimachine schakelt met behulp van GPS de pneumatische zaaimachine op exact het juiste moment de machine aan en uit. Daarbij wordt rekening gehouden met de valtijd van het zaad en de luchtdruk. Dat zorgt nu nog voor teveel afwijkingen. Collega spuitenfabrikant Horsch won met een mooie vinding: Boom Control. Een sensor op de dak van de trekker detecteert plekken in het gewas. Bijvoorbeeld waar het gewas dun staat of plat ligt. Dit wordt doorgegeven aan de spuit zodat de boomhoogteregeling niet naar beneden duikt.

Meer noviteiten op het werktuig komen onder andere van Lemken. Vanaf volgend jaar kunnen zij hun Solitair zaaimachine automatisch het doseersysteem laten kalibreren. Daarvoor voer je in hoeveel kilo je wil zaaien, hoeveel zaden per m² en wat het duizendkorrelgewicht is. De machine doet de rest. Een weegcel weegt de hoeveelheid voor het zaaien, om het te kalibreren. Het zaad wordt zelfs weer terug de tank in gedraaid. De computer geeft vervolgens aan hoe hard je maximaal kunt rijden. Väderstad kan, net als Deere, de cultivator op afstand gaan bedienen. In het geval van de Zweedse fabrikant gebeurt dat met behulp van sensoren zelfs automatisch. Zo wordt gekeken naar de hoek van de machine door een gyroscoop en de druk op het crossboard. Dat moet vlakker werk afleveren.


Amazone ontwikkelde speciale platen waarmee je het strooibeeld van je kunstmeststrooier kunt beoordelen. Met je telefoon maak je een foto van iedere plaat. De EasyCheck app berekent vervolgens het strooibeeld.


De nieuwe Solitair zaaimachine van Lemken kalibreert automatisch het doseersysteem. Bijzonder is dat hij vervolgens zelf de machine afdraait, de hoeveelheid weegt en terugdraait in de tank.


Horsch heeft ook wat moois. De fabrikant bouwt sinds een aantal jaren zelf veldspuiten met een automatische boomhoogteregeling. Echter, die kan niet anticiperen op een plat gewas. Daarvoor gaat het Zuid-Duitse merk vooraan de trekker of zelfrijder een extra camera monteren. Die scant het gewas en geeft de resultaten door.


Zowel John Deere als SDF en Fendt komen allemaal met dezelfde vinding. Een 360 graden panorama camera op de trekker of maaidorser. Die is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Continental Automotive. Je ziet wat er rondom je gebeurt en krijgt aanwijzingen waarheen te sturen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nothing runs like a Deere zonder chauffeur

Nieuws Techniek

Nothing runs like a Deere zonder chauffeur

Roep NGO's om zuivere soja bereikt klein deel markt

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Roep NGO's om zuivere soja bereikt klein deel markt

John Deere VS start na een maand weer op

Nieuws Mechanisatie

John Deere VS start na een maand weer op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief