Op stikstof en fosfaat

NIRS-techniek succesvol bevonden voor droge mest

29 Oktober 2015 - 1 reactie

Het gebruik van Nabij Infrarood Spectroscopie – beter bekend als NIRS – wordt inmiddels succesvol toegepast voor het bepalen van gehaltes in drijfmest. Onderzoekslaboratorium Eurofins Agro is het nu ook gelukt om deze meetmethode geschikt te maken voor droge mest. Hiervoor is een betrouwbare kalibratielijn opgezet. Het bedrijf wil de werkwijze nu laten goedkeuren door de overheid.

NIRS-techniek is goedkoper en sneller dan de chemische meting

Het detecteren van gehaltes stikstof en fosfaat in mest met behulp van NIRS heeft als grote voordelen dat het veel sneller en goedkoper is dan de traditionele chemische meetmethode. Inmiddels kan NIRS-techniek voor drijfmest al betrouwbaar worden toegepast. De wens van Eurofins Agro en de mestsector is echter om deze techniek ook voor droge mest te kunnen gebruiken. Als het aan het onderzoeksbureau ligt moet dat nu mogelijk zijn.

Het afgelopen jaar zijn verschillende partijen bezig geweest om een betrouwbare mestmeting op te zetten via NIRS. Eurofins zegt dit als eerste mogelijk te kunnen maken. Daarvoor is een groot aantal monsters op twee manieren onderzocht, waardoor de juiste ijklijn is gevonden. In totaal heeft het bedrijf ruim 50.000 monsters geanalyseerd via NIRS en de klassieke methode.

Voor NIRS-techniek kan worden gebruikt bij droge mest moet de ijklijn worden erkend door de overheid. Daar ligt de techniek van Eurofins nu. Als dit lukt, kan de prijs van de mestanalyse omlaag en de snelheid omhoog. Het bedrijf hoopt dit tijdens het eerste kwartaal van 2016 gereed te hebben. De eisen van bemonstering en analyse staan beschreven in de AP05-wetgeving. Hierin moet de overheid deze nieuwe ijklijn opnemen.

Eurofins Agro is de nieuwe naam van onderzoekslaboratoria Altic, BLGG AgroXpertus en Lab Zeeuws Vlaanderen. Deze bedrijven gaan sinds 15 oktober onder deze vlag verder. De drie onderzoeksbedrijven werden in 2013 al door Eurofins overgenomen.  In Wageningen staat het hoofdkantoor van Eurofins Agro. Er zijn twee laboratoria in het Zeeuwse Graauw en Wageningen. De locatie van Altic in Dronten is gesloten. Het proefveldonderzoek is naar Wageningen verhuisd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gerald 29 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10866503/NIRS-techniek-succesvol-bevonden-voor-droge-mest]NIRS-techniek succesvol bevonden voor droge mest[/url]
Mooi, dan kan NIRS ook thuis op het erf worden uitgevoerd en is de rol van monopolist Eurofins uitgespeeld?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox