Overname ČGS Holding

Mitas banden in handen van Trelleborg

9 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Bandenproducent Trelleborg neemt ÄŒGS Holding a.s. uit Tsjechië over. Dat maakte het Zweedse bedrijf maandagochtend 9 november bekend. De autoriteiten moeten de overname van de private onderneming nog goedkeuren. Naar verwachting komt die goedkeuring tijdens de eerste helft van 2016, schrijft Businesswire.

Na overname van CSG wordt Trelleborg de grootste banden producent wereldwijd

Naast banden voor de agrarische sector maakt ÄŒGS ook banden voor de industriële sector en syntetische polymeren. Binnen de landbouw is vooral CSG's merk Mitas bekend. Dit merk werd wereldwijd bekend nadat het in licentie Continental landbouwbanden ging produceren. ÄŒGS liet dat merk langzaam in Mitas overvloeien. Sinds 2015 wordt louter het merk Mitas gevoerd binnen de premium en verwierf het faam met enkele bijzondere vindingen.

Met de overname zegt Trelleborg in één klap wereldwijd de grootste speler voor landbouwbanden te zijn. De omzet van het bedrijf wordt verdubbeld wanneer ÄŒGS is overgenomen. Ook hopen de Zweden veel profijt te hebben van de syntetische polymeer-productie.

‘Het plan is om de activiteiten van ÄŒGS langzaam over te laten vloeien in de structuur van Trelleborg’, zegt CEO Peter Nilsson. De bandenboer krijgt er ineens productielocaties in Centraal en Oost Europa bij, maar ook in Europa, de VS en Mexico. Volgens Nilsson was het overnamebedrag voor Trelleborg zeer interessant gezien de groeipotentie binnen de agrarische sector. Naar verwachting kost de overname het bedrijf 300 miljoen Zweedse kronen per jaar, gedurende een periode van drie jaar. Omgerekend is dat 32 miljoen euro.

ÄŒGS heeft wereldwijd 6.300 werknemers in dienst en heeft haar hoofdvestiging in Tsjechië. Wereldwijd beschikt het over 13 fabrieken. ÄŒGS is eigenaar van ondermeer de merken Mitas, Rubena en Savatech. Tweederde van de omzet komt uit de agrarische sector.

32

miljoen

euro per jaar kost de overname gedurende 3 jaar

Binnen de agrarische sector verwierf Mitas recent veel faam met enkele bijzondere uitvindingen. Om te beginnen de Pneutrac band. Deze trekkerband bevat geen lucht en heeft een veel grotere voetafdruk dan standaard banden. Een tweede baanbrekende noviteit is Aircell. Hierbij wordt van een binnen- en buitenband gebruik gemaakt. Door de binnenband hard op te pompen en de buitenband juist niet kan in enkele minuten de buitenband worden opgepompt of juist afgelaten. De binnenband werkt als een buffer. Daarnaast kan de band op een zeer lage spanning werken.

Mitas produceert sinds 2004 landbouwbanden onder de naam Continental in licentie. Echter, langzamerhand heeft het haar eigen merknaam geïntroduceerd. Vanaf dit jaar wordt louter nog de naam Mitas Premium gevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden