Problemen 3D in kaart brengen

Nederlandse koesensor wint prestigieuze startersprijs

2 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De jonge Nederlandse ‘startup’ onderneming Connecterra uit Amsterdam heeft in Dublin een prestigieuze startersprijs in de wacht gesleept. Daarmee steekt het de loef af met 200 andere jonge ondernemers die meededen aan de Pitch competitie tijdens een web summit in Dublin.

De koesensor schept een 3D beeld van het dier

De wedstrijd biedt startups een mogelijkheid om hun uitvinding aan een groep invloedrijke ondernemers te presenteren. Een soort beste idee van Nederland, maar dan internationaal. Pitch heeft hiervoor bijna 3 miljoen dollar in kas. De 200 meest belovende startups mogen hun idee ‘pitchen’ voor de jury. De prijs in de categorie alpha gaat dit jaar naar Nederland.

Connecterra wordt gerund door een kleine groep enthousiastelingen, naast hun gewone werk. Zij ontwikkelde de Dairy Monitor. Een sensor die het loop- en eetgedrag van de koe, alsmede het herkauwen en tochtigheid registreert. Dat idee is op zich niet nieuw. Dat is de methode van registratie wel. Connecterra maakt hiervoor gebruik van een deep learning algoritme, die het gedrag van de koe in een 3D beeld vangt.

Als melkveehouder krijg je die informatie op je smartphone, tablet of PC te zien. Door beter te begrijpen wat de dieren doen kun je volgens de makers de productiviteit tot 20 procent per koe verhogen. Omgerekend 250 dollar per dier. Op een probleembedrijf of een onderneming die met vreemd personeel werkt is dat wellicht haalbaar. Voor Nederland – waar al vaak op topniveau wordt gewerkt – lijkt het voordeel iets kleiner. De meeste melkveehouders of bedrijfsleiders kennen hun veestapel als hun broekzak.

20 procent of 250 dollar per dier kan de sensor in productiviteit bijdragen

Die verhoging in productiviteit komt onder andere uit het eerder registreren van gedragswijzigingen. Bijvoorbeeld wanneer de koe het meest vruchtbaar is. De sensor registreert daarnaast ook hoeveel uur de koe per dag graast. Daarmee ziet het mogelijkheden voor bijvoorbeeld biologische melkveehouders.

Eén van de bedenkers is Sicco Pier van Gosliga. Hij hielp de koesensor mede ontwikkelen, naast zijn werk bij TriFinance. Dit bedrijf gaf zijn werknemer de ruimte om de sensor te ontwikkelen, die volgens hun een grote impact kan hebben op de melkveehouderij. Een eerste exemplaar draait momenteel op proef bij een melkveehouder in Friesland. Geïnteresseerde kunnen zich op de website van Connecterra inschrijven om mee te doen als betatester.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden