Boerenbusiness analyse

Slaan agro app bouwers de plank mis?

29 Maart 2016 - Niels van der Boom - 4 reacties

Sinds de smartphone – en tablet – hun intrede hebben gedaan binnen de agrarische sector is ook de aandacht op agrarische apps flink toegenomen. In ruim drie jaar tijd is het aanbod enorm toegenomen. Het blijft echter wachten op een echte doorbraak. Die blijft uit.

Agrarisch onderzoeksbureau Agridirect deed eind vorig jaar onderzoek naar het gebruik van agrarische apps. Een op de op vijf boeren maakt er gebruik van, zo kopt het persbericht. Ruim 20 procent dus. 21,2 procent van 400 ondervraagde boeren en tuinbouwers om precies te zijn. Bijna TACHTIG procent gebruikt dus géén agrarische app. Sorry maar dat vind ik dus best veel. Mits de overige 66.600 niet-ondervraagde Nederlandse boeren ook deze trend volgen, uiteraard.

80% gebruikt geen agrarische app. Sorry, dat vind ik veel

Nu is de vraag; hoeveel van die 400 deelnemers gebruiken überhaupt een smartphone en/of tablet? Belt de helft nog vrolijk met zijn Nokia 3310 of swipen ze zich een ongeluk. Gemakshalve ga ik er van uit dat ze om te beginnen alleen maar smartphone-eigenaren hebben ondervraagd.

84,8 respondenten geven aan wél een agrarische app te gebruiken. Wat die apps zijn heeft Agridirect ook uitgezocht. Driekwart maakt gebruik van een weer app. Trek je daar Buienrader, Weeronline, Buienalarm en consorten vanaf, dan blijft er weinig over vrees ik. Ik noem dat geen agrarische apps, zoals de Agro Weather App dat bijvoorbeeld wel is. 50 procent gebruikt apps om agrarisch nieuws te volgen. Nu is Boerenbusiness.nl de enige agrarische nieuwswebsite met een app dus goed nieuws voor ons. Tot zover.

Op plek drie, vier, vijf en zes vind je apps met onderwerpen die het aanbod goed weerspiegelen. Bestelapps zijn ‘populair’ (krap 38 gebruikers in het onderzoek) en toeleveranciers hebben dat ook Dik Voormekaar in de meeste gevallen. Daarna volgt advies voor akkerbouwers, advies voor veehouders en productinformatie. Opvallend - vind ik - is de lage score van software (apps) die hardware aanstuurt. Bijvoorbeeld een voersysteem, melkrobot of werktuig. Daar ligt de grootste uitdaging en fabrikanten negeren dat collectief. Komt dat omdat zij de uitkomst van dit onderzoek vooraf al konden voorspellen – en ze iets weten wat ik niet weet – of omdat ze liever computers, terminals, aanraakschermen en wat al meer verkopen?

Om te scoren moet een app je werk uit handen nemen en iets toevoegen waardoor je besluit de oude methode vaarwel te zeggen. Wie sms’t er nog met de komst van Whatsapp en Telegram? Binnen de agrarische sector ontbreken nog teveel van dat soort doorbraken. Uiteraard zal het behouden denken van boeren daar ook niet bij helpen. Feit is echter dat die oplossingen er nauwelijks zijn.

Zowel op het erf van een (melk)veehouder als akkerbouwer automatiseren machines in rap tempo. Je staat niet langer verbluft te kijken wanneer in de koeienstal drie of meer robots aan het werk zijn. Die kunnen prima via een app bestuurd worden. Fabrikanten als Lely werken daar hard aan. Zijn het dan misschien de boeren zelf die liever niet op hun telefoon of app vertrouwen?

Een rugged smartphone heeft tranentrekkend slechte specificaties

We vertrouwen nog altijd op consumenten elektronica en dat is voor boeren een heikel punt. Je kunt wel een zogenaamde ‘rugged’ telefoon aanschaffen maar die hebben tranentrekkend slechte specificaties. Een topmodel smartphone werkt ook voor een boer geweldig, maar bijna allemaal hebben ze wel deuken en een barst in het scherm. Misschien mogen we het de fabrikanten dus ook niet helemaal kwalijk nemen. Verschillende machinefabrikanten bieden een besturing aan via de tablet. Hobbelt je dure iPad heel de dag mee in een stoffige cabine, dan bevordert dat de levensduur zeker niet.

Hopelijk hebben leveranciers, app ontwikkelaars en fabrikanten het uithoudingsvermogen om deze ontwikkeling op gang te houden en verder te versnellen. Breng in kaart wat boeren nu echt willen hebben en geef duidelijk voorlichting over de voordelen. In vijf jaar tijd groeide het aantal agrarische app gebruikers van 0 naar 20 procent. Laten we over vijf jaar zorgen dat ten minste 20 procent géén app gebruikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Nokia 29 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10868941/Slaan-agro-app-bouwers-de-plank-volledig-mis?]Slaan agro app bouwers de plank volledig mis?[/url]
Ik ken nog veel boeren die terecht geen afstand willen doen van hun Nokia.
Gerald 29 Maart 2016
De afsluitende doelstelling ("Laten we over vijf jaar zorgen dat ten minste 20 procent géén app gebruikt") is nu al ruimschoots gehaald!
Jan 29 Maart 2016
-ooralsnog nemen die app dingen meer tijd als dat ze opleveren. '

Waarom kunnen app-producenten hun mogelijk waardevolle informatie niet gewoon voor een laptop/PC beschikbaar maken?
Dan is het aan de gebruiker om te kiezen om deze op een friemelig schermpje met micro toetsenbordje over een langzame verbinding of middels een normal toetsenbord, fatsoenlijk scherm en snelle(re) verbinding te werken. WAAROM NIET??
Overigens met G5 in the making snap ik niet waarom er nu nog in allerijl glasvezel langs allerlei buitenwegen moet worden aangetrokken. Met G5 heb je veel meer bereik, ook op de trekker, en zijn de investeringen toch beduidend lager. Even geduld zou ik zeggen.
Zandboer 29 Maart 2016
5G werkt wel leuk, maar niet in het buitengebied. Dat gaat het rondlopen en slaat het nog menig afgelegen pand over, geen oplossing.
De AVEBE app draait volgens mij al heel behoorlijk. Den dat zeker de helft hem al gebruikt. Heb je mooi 20 minuten na vertrek van de geladen auto je uitlossingsgegevens binnen incl kwaliteitsbeoordeling. Werkt prima
Jan 30 Maart 2016
@zandboer. je ervaring kan kloppen, want G5 is nog niet in de lucht. waar ik op wilde wijzen is dat er nu in allerijl vezels in de grond worden begraven, terwijl binnenkort G5 door de lucht komt. Die investering kan dan in extra antennes worden gestopt zodat je zelfs G5 op de trekker hebt. echt real time interaktief. Kun je het nog beter treffen? alleen een beetje geduld. je hebt nu al tientallen jaren zonder apps en mobielen geboerd, dan kan die paar jaar ook nog wel of niet? waarom zo hyperig? zeker gezien de beperkte bruikbaarheid van de toepassingen (apps heten dat)
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden