Track a Cow

Sensor houdt koe ook bij weidegang in het oog

5 April 2016 - Niels van der Boom

Tochtdetectie- en monitoringsystemen zijn de laatste jaren op menig melkveebedrijf in opkomst. Dairy Solutions uit Aldeboarn biedt het nieuwe systeem Track a Cow aan. Naast tochtdetectie zorgt de transponder ook voor gezondheidsmonitoring. Dit gebeurt zowel in de stal als in de wei.

Track a Cow wordt op de markt gebracht door het Israëlische Engs Systems. Zij ontwikkelde het systeem in hun eigen stal. Met behulp van een extra zender en ontvanger reikt het systeem tot 10 kilometer ver. Koeien en vaarzen zijn zo dus ook in de wei goed te volgen. Dat maakt het systeem volgens Dairy Solutions uniek en uitermate geschikt voor Nederlandse bedrijven.

108

euro

per koe

Het systeem maakt gebruik van zogenaamde actieve transponders om de poot. Die zenden continue data naar de computer, waardoor een betrouwbaar beeld kan worden gegeven. De boer of medewerker krijgt op zijn smartphone of tablet een melding – in de vorm van een email – wanneer het ideale moment voor inseminatie is bereikt of wanneer een dier kreupel is. Ook kan het vreet- en nestelgedrag en het afkalfproces worden gemonitord.

Er zijn verschillende type antennes leverbaar voor een grotere reikwijdte. Is er voldoende vrij zicht, dan is een bereik tot 10 kilometer mogelijk. Handig bij weidegang of bijvoorbeeld een jongveestal op afstand. In Nederland is één set voldoende. Als uitbreiding is een antennedraad bij het voerhek mogelijk, om het vreetgedrag te registreren. Beschik je over deze gegevens, samen met data over het nestelgedrag, dan is volgens de fabrikant veel betrouwbaarder het juiste afkalfmoment of de inseminatieperiode vast te stellen.

Voor registratie van alle data maakt Track a Cow gebruik van een eigen softwareprogramma; Ecoherd. ‘Dit systeem is ook ontwikkeld voor melkmetingen en koeherkenning. Het is voor ons nog een stap te ver om dit allemaal in Nederland te introduceren’, legt Ferdinand Veenstra, eigenaar van Dairy Solutions, uit. ‘Wel zijn de gegevens aan een managementprogramma te koppelen. Voor een bedrijf dat nog geen gebruik maakt van een systeem is dit een goede eerste stap. Inmiddels zijn drie melkveebedrijven met Track a Cow aan het werk.’

Voor een bedrijf met 100 koeien gaat Veenstra uit van 108 euro kosten per koe. Dit is de prijs van één transponder, maar inclusief alle hard- en software. Het betreft eenmalige kosten. Een abonnement is er niet. Detectie bij het voerhek en de afkalfmodule zijn extra’s. ‘De meeste updates en ondersteuning kunnen we online bieden’, legt Veenstra uit. ‘De fabrikant geeft vijf jaar afbouwende garantie op de transponder. Dan is de geïntegreerde batterij leeg. Vanwege het volledig gesloten design is vervangen niet mogelijk. Mis je één tochtigheidsperiode niet dan heb je die 108 euro reeds terugverdiend.’

De Universiteit van Utrecht stelde een rekentool samen om er achter te komen wanneer tochtdetectie loont. Zover bekend is er nadien geen nieuwe rekenhulp online gegaan, waardoor deze nog steeds actueel is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden