Betere uitwisseling

Agrarische data moet neutraal worden

3 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Net als bij de samenwerking tussen trekkers en werktuigen lopen fabrikanten en leveranciers wederom tegen een probleem aan. Merk X ‘praat’ niet met merk Y. Isobus moest de oplossing bieden en doet dat inmiddels redelijk succesvol. Het Duitse DKE wil dat ook met data bewerkstelligen.

Big data is een veelgebruikte en veelgehoorde term. Zowel binnen als buiten de agrarische sector. Volgens een Amerikaans artikel produceert één hectare korrelmaïs jaarlijks evenveel data als 22.300 emails bij elkaar. Hoe kan dat denkt u? Vooraf worden bodemmonsters genomen, het kunstmest strooien werkt met een taakkaart, het zaaien werkt met een taakkaart en ook het spuiten erna. Vervolgens wordt er nog eens of tweemaal met een gewasscanner gewerkt en uiteindelijk alles geoogst. Dat zijn flink wat Excelbestandjes met data bij elkaar.

Het data-knelpunt speelt vooral in Europa

Oogst je maïs met een combine van John Deere, waarna GPS van John Deere de opbrengst plaatsspecifiek logt, dan is er nog weinig aan de hand. Wil je volgend voorjaar met behulp van die data plaatsspecifiek kunstmest strooien, dit lukt ook nog. Maar dan gebeurt het strooien met een Amazone of Vicon. Daar zit het knelpunt. Want, die data wordt misschien niet goed uitgelezen door de software of hardware in de cabine. Dit geldt zowel voor boeren in Europa als de VS. Alhoewel het probleem daar kleiner is omdat de machinemarkt door twee grote (JD en Case) worden gedomineerd.

Het Duitse bedrijf DKE wil data graag neutraal maken, zodat het door alles en iedereen kan worden gebruikt. Daarvoor ontwikkelt het een ‘cross-manufacturer data hub’. In normaal Nederlands: een onafhankelijk verzamelcentrum voor data. Zo kan data vanuit de combine naar de ‘hub’ worden verzonden en vervolgens door de teeltadviseur worden gebruikt om een taakkaart mee te maken. Deze hub vertaalt alle gegevens in klare taal en verstuurt het naar de juiste plek.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? De kracht van het systeem is dat het niet alleen als tussenstation fungeert tussen partij A en partij B maar, de data ook naar bedrijf E, G en H verzendt wanneer dit nodig is. Een melkveehouder genereert data in zijn melkstal. Die wil hij verzenden naar de voerleverancier, zijn dierenarts en fabrikant van de melkrobot (om maar wat te noemen). De hub van DKE ontvangt de data vanuit de stal, vertaalt het en verstuurt het in het juiste bestand door naar al die partijen. Dat moet werk uit handen nemen. Het bedrijf noemt zich zelf een ‘data agent’.

DKE is een nieuwe onderneming van Innovations-Centrum Osnabrück. Het is een consortium waar onder andere Agco (MF, Fendt & Valtra), SDF (Deutz-Fahr & Same), Amazone, Grimme, Lemken en Kuhn in vertegenwoordigd zijn. In 2017 wordt het systeem op de markt gebracht in Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden