4,6 miljard dollar in 2015

Investeringen in food & agri sector stijgen explosief

7 Juni 2016

Het aantal investeringen in startups binnen de food & agri sector is de laatste vijf jaar explosief gegroeid. Dat concludeert accounts- en adviesbureau KPMG. In 2015 is wereldwijd 4,6 miljard dollar geïnvesteerd in deze sector. De totale startup branche was vorig jaar goed voor 128 miljard.

Een startup is een nieuw bedrijf of project dat razendsnel groeit. Vaak richt het zich op moderne technologieën als internet, robotica of informatica. Sinds 2010 is de food & agri sector qua startup-kapitaal verachtvoudigd. Er wordt vooral geïnvesteerd in bedrijfjes die online handelen in voedsel en het bezorgen hiervan. Volgens Agfunder – een marktplaats voor agrarische investeringen – wordt ook in agrarische technologie steeds meer geïnvesteerd.

94

procent

groeide het aantal investeringen in één jaar tijd

De ‘agtech’ branche groeide uit van 400 miljoen dollar in 2010 naar 4,6 miljard in 2015. Vooral de laatste twee jaar is de investeringsbereidheid enorm gegroeid. In 2013 nam het aantal investeringen met 75 procent toe, na drie stabiele jaren. In 2014 werden de activiteiten nog eens verdubbeld. Dat is vooral te wijten aan twee megatransacties in de chemie- en zaadsector.

2015 was een bijzonder jaar. Het aantal investeringen groeide met 94 procent, ten opzichte van een jaar eerder. 499 verschillende bedrijven sloten gezamenlijk 526 financieringsdeals. Grote investeerders zijn onder andere Google en de Bill & Melinda Gates Foundation. Daarmee is de sector food & agri veel goed aan het maken na een relatief trage start. 10 procent van het wereldwijde BPP neemt het nu voor zijn rekening. Kijken we alleen naar Agtech, dan is dat minder dan 0,5 procent.

Dit alles lijkt goed nieuws echter, volgens het rapport zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld voor een belvorming, die vroeg of laat zal knappen. Zo worden vraagtekens gezet bij het verdienmodel en een stijgende concurrentie. De belangrijkste economieën wereldwijd hebben weinig fondsen die zich op de agrosector richten. Fondsen die er wel zijn, zijn vaak kleinschalig.

Food e-commerce (online voedselconcepten zoals bijvoorbeeld Hello Fresh en Marley Spoon) steken met kop en schouders boven de rest uit als het gaat om het binnenhalen van investeringen. Het gaat om 36 procent van de totale 4,6 miljard. Irrigatie- en watermanagement staat op twee en drones en robots op drie. Bio-energie stond in 2014 nog bovenaan, maar vorig jaar daalde dit naar slechts 7 procent marktaandeel. Wel wordt het speelveld steeds breder. In het verleden draaide investeringen vooral om zadengenetica en biobrandstoffen maar, door de komst van meer verschillende technologieën veranderd dat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Arla verhoogt nabetaling over 2021 met helft

Nieuws Financiering

Stijgende kredietkosten op til voor Nederlandse boer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief