Meten en woelen

Verdichtingssensor stuurt werkdiepte machine zelf

21 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het Engelse bedrijf iSOYL is gespecialiseerd in precisielandbouwtechnieken. Al enkele jaren werkt het aan het geschikt maken van grondbewerkingsmachines die automatisch in werkdiepte kunnen variëren. Om die techniek te versimpelen komt er nu een sensor voorop de machine.

Top Soil Mapper, zo wordt het apparaat in de fronthef genoemd. iSoyl haalt de techniek weg bij het Oostenrijkse bedrijf Geoprospectors. De witte balk meet 180 centimeter, heeft één zender en vier ontvangers. Via elektromagnetische inductie wordt bodemverdichting, vochtgehalte en bodemstructuur gemeten. De maximale werkdiepte van de sensor is ruim een meter.

De machine meet verdichting, vocht en structuur

De data die de TSM verzamelt worden direct aan het werktuig achterop weergegeven, om de werkdiepte bij te stellen. Dat kan over de volledige werkbreedte, meestal door de afstelling van de looprol hydraulisch aan te passen, of per woelpoot. Dat hangt van de machine af. De techniek daarvoor heeft het bedrijf al langer in huis.

iSoyl toonde de TSM voor het eerst op Cereals. De Engelse akkerbouw-buitenbeurs die op 15 en 16 juni werd gehouden. Je kunt de sensor ook tijdens het spuiten of strooien voorop hangen. Je meet dan wel bodemwaardes en krijgt globaal een idee van hoe het perceel er ondergronds bij ligt. Dat moet volgens directeur David Whatoff de veelzijdigheid verbeteren. Dat is geen overbodige luxe. Omgerekend betaal je voor de sensor namelijk ruim 28.000 euro. De kosten voor het aanpassen van je machine, zo’n 8.700 euro, komen daar nog bovenop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
petatje 21 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10870287/Verdichtingssensor-bepaalt-zelf-werkdiepte-machine]Verdichtingssensor bepaalt zelf werkdiepte machine[/url]
En dan te bedenken dat nagenoeg geen enkele boer een penetrometer of visiteerijzer heeft . Aardig goedkoper en zeer doeltreffende hulpmiddelen om te bekijken of en waar de bodemverdichtingen zitten.
Abonnee
Flevo uitje 21 Juni 2016
Ik heb al een zweetlepel meer dan genoeg wrkt zowel gunstig bij mensen die je visiteren als waarvan je liever hebt dat ze je niet visiteren
Rob Pieters Sentech 22 Juni 2016
Mooie sensor en interessante techniek, maar met een paar kracht sensoren kan je gemakkelijk de real time weerstand cq dichtheid meten, lijkt mij een stuk je voordeliger en ook eenvoudig realiseerbaar.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden