Ook voor digibeten

Tuinieren zonder vuile handen met robot

12 Juli 2016 - Niels van der Boom

Vergeet de Albert Heijn moestuintjes. Vanaf volgend jaar draait het om de FarmBot. Een Amerikaanse vinding uit Californië. Daarbij hoef je niet langer in je eigen tuin te zaaien, verzorgen en onkruid te wieden. Dat doet een autonoom werkende robot wel voor je. Vanaf de laptop of telefoon is alles te bedienen en controleren. Kun je Ikea-meubelen in elkaar zetten? Dan kun je ook met de robot overweg, zeggen de makers.

Indrukwekkend is het zeker. De autonoom werkende Genesis van FarmBot. (Waar kennen we die naam van). Een akkerbouwers of groenteteler heeft er misschien weinig aan – op dit moment – maar het laat wel zien wat mogelijk is op technisch gebied. De autonoom werkende robot is ontwikkeld door een team van drie mensen uit Californië. Hij kan gewassen zaaien, water geven, onkruid wieden en monitoren. Alleen het oogsten moet je nog met de hand doen.

Een robotarm voert alle werkzaamheden uit

De Genesis-robot bestaat uit twee rails waar een soort mini bovenloopkraan overheen rolt. Een robotarm kan zeer precies met plantjes in de weer. Ook wordt direct geregistreerd waar wat staat. Zodoende komt hij vervolgens altijd op de juiste plaats weer terug. De Genesis bedien je via een programma op je computer, tablet of telefoon. Zo kun je altijd en overal zien waar wat staat en hoe het met de gewasgroei staat. Er is geen sensor die de groei monitort.

De software heeft 33 gewassen voorgeprogrammeerd, waaronder aardappelen en erwten. Per gewastype staat aangegeven wat de ideale rijafstand is. In de software sleep je gewoon de verschillende groentes heen en weer over het scherm om ze in te plannen. Daarvoor is de groentetuin in een raster opgedeeld.

Bijzonder is dat zowel de robot als de software open-source is. Iedere koper kan er dus zelf aan sleutelen om verbeteringen door te voeren. Je krijgt als koper de blauwdrukken van alle apparatuur. Je kunt bijvoorbeeld 3D-printers gebruiken om zelf extra onderdelen te ontwerpen en te bouwen. Het is de bedoeling dat iedere robot gepersonaliseerd wordt, aan de toepassingen die in jouw tuin zijn vereist. Zo kun je een zonnepaneel aansluiten om de benodigde energie op te wekken of een regenwatertoevoer in plaats van de tuinslang voor het water geven. Een weerstation houdt het weer bovendien bij, zodat de boel niet verzuipt of verdroogd.

3500

dollar

kost de FarmBot robot

De Genesis-robot is het eerste commerciële resultaat van de autonome tuin. De maximale oppervlakte die hij aankan is 2,9x1,4 meter, met een maximale planthoogte van 50 centimeter. Volgens de makers wordt hij als compleetpakket aangeleverd om zelf te assembleren. Kun je Ikea-meubelen in elkaar zetten? Dan kun je ook hier mee overweg. Water, elektriciteit en een internetverbinding moet je zelf aansluiten. Er is een stap voor stap gids om het geheel te laten werken. Het wordt pas leuk als je zelf gaan sleutelen.

De Genesis kost 3.500 dollar (omgerekend ruim 3.100 euro) inclusief alle extra’s en de verzendkosten. Het idee is om – bij voldoende interesse – de prijs te laten dalen tot 1.000 dollar. Het bedrijf heeft inmiddels al plannen om veel grotere robot te bouwen. Die kan commercieel door telers worden ingezet. Zelf praat het bedrijf over 'CNC farming'. Neem een pivot en bouw een gigantische robotarm op. Misschien dat zo’n idee nog wat te ambitieus is.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden