Lely Discovery Collector

Mest moet je niet schuiven, maar verzamelen

4 November 2016 - Niels van der Boom

Machinefabrikant en robotspecialist Lely introduceert een nieuwe telg in haar robotprogramma: De Discovery 120 Collector. Een doorontwikkeling op de Discovery mestrobot. Niet schuiven, maar mest zuigen, dit is wat de Collector doet.

Koeien staan tot hun bijklauwen in de mest

Met de Collector mikt Lely op twee hoofdzaken. Aan de ene kant de diergezondheid. Een schone vloer zorgt voor schonere klauwen, uiers en staarten. Het voorkomt hygiëneproblemen en bevordert het natuurlijk gedrag van de koe, wat de tochtigheid weer ten goede moet komen. Aan de andere kant staat de praktische kant van het schuiven. Vaste schuifinstallaties zijn onderhoudsgevoelig en koe-onvriendelijk. Bovendien stelt een robot geen extra eisen aan de stalbouw.

Een groot probleem van de vaste mestschuif is dat alle mest vooruit wordt geschoven. Koeien staan tijdelijk tot de bijklauwen in de mest. Bovendien is het een hard obstakel, die ook nog eens veel onderhoud vergt. De robotoplossing is een prima alternatief. Hij is niet goedkoop, maar aanpassingen aan de vloer – verhoogde tussenpaden en afstorten – zijn overbodig en dit spaart geld uit. Daarnaast heeft de fabrikant uit Maassluis geprobeerd het onderhoud simpel en goedkoop te houden. Het betekent een minimum aantal beweegbare delen en eenvoudig  te vervangen slijtdelen. De robot hanteert een lage weerstand van 35 kilo. Blijft een koe liggen, dan schuift hij niet door maar zoekt hij een alternatieve route.

‘In Nederland is het aandeel dichte vloeren in melkveestallen niet zo hoog. Ongeveer 5 a 10 procent’, schat marketing manager Alfred Smits.  In bijvoorbeeld Zwitserland is het aandeel dichte vloeren wel 80 procent’, weet hij. ‘We introduceren de robot wereldwijd gefaseerd. Vanaf 2017 is hij beperkt beschikbaar. We doen dit geleidelijk om de kwaliteit van de service te kunnen garanderen. Zes jaar lang is aan de machine gewerkt. Ook in Nederland hebben we hem uitvoerig getest.’

Hoe werkt de machine? De robot centreert de mest voor zijn zuigmond. Die werkt met behulp van vacuüm en bevat geen bewegende onderdelen. Voor de machine wordt eventueel water gesproeid om de mest te verdunnen. Aan de achterzijde volgt een behandeling met water om de vloer nat achter te laten. Dit verbetert de grip. De mest wordt in de opvangbak verzameld en boven een dumppunt weer gelost. In de tank, die Lely Collector noemt, hangen twee waterzakken met een totale inhoud van 70 liter. In het werk wordt water verspoten en komt mest binnen. De ruimte van de gevulde waterzakken komt hierdoor weer beschikbaar voor mestopslag. Simpel maar doordacht. Op het dumppunt tankt de machine automatisch water met behulp van een speciale koppeling.

Lely adviseert weg te blijven van zand in de boxen

De Nederlandse situatie wijkt iets af van een melkveebedrijf in bijvoorbeeld Frankrijk of Oost-Duitsland. Constant verdunde mest in de put dumpen, daar zit een Nederlandse melkveehouder niet op te wachten. ‘In de praktijk blijkt dat het gebruik van water niet altijd nodig is. In ieder geval niet in grote hoeveelheden’, aldus Smits. Het is zelfs mogelijk om bepaalde plekken vaker te bezoeken en om de watergift te variëren. Dat kan van 0 tot 70 liter per route. Zo is de mest bij droge koeien vaak iets vaster, waardoor op die plek wel water vereist kan zijn. ‘Via de app op je smartphone, waarmee je de machine bedient, pas je ook de route aan.’

De machine kan ook met strostrooisel overweg, tot een maximale deeltjeslengte van 5 centimeter. De droge fractie van verwerkte mest als boxstrooisel is eveneens geen probleem. Momenteel doet Lely nog ervaringen op met verschillende soorten strooisel. In bestaande stallen, waar voorheen een mestschuif werkte, is de robot ook inzetbaar, maar misschien kan hij niet overal komen. De geschatte onderhoudskosten liggen tussen de 800 en 1.000 euro per jaar. Service wordt vanuit de eigen Lelycenters geboden.  Slijtdelen vervangen is een simpele klus. Voor het vervangen van de schuif hoef je bijvoorbeeld maar twee boutjes los te draaien. De adviesprijs start bij een kleine 20.000 euro. Daar komen de montagekosten nog bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden