Landbouw wil actie

Engels vee geterroriseerd door hobby drones

3 Januari 2017 - Niels van der Boom - 2 reacties

Veel Britten vonden afgelopen kerst een drone onder de kerstboom. En wat is er nu leuker dan rondvliegen in het mooie Engelse landschap? Boeren zijn not amused. Niet oplettende hobbyisten jagen vee de stuipen op het lijf. De agrarische sector wil dat actie wordt ondernomen.

Groot-Brittannië had als een van de eerste landen in Europa haar wetgeving voor drones op orde. Recent zijn die nog eens aangescherpt. Dat weerhoudt hobbyisten er niet van om vrolijk hun gang te gaan. Vooral na de kerstdagen is het druk in de lucht met kersverse kamikazepiloten die hun speeltje uit willen testen. Dat loopt niet altijd goed af voor de omgeving.

We hebben de eerste meldingen van het verstoren van vee binnen

NFU, de Britse agrarische belangenbehartiger, onderstreept het nut van drones voor de agrarische sector echter, alleen in professioneel verband. Vooral veehouders vrezen voor problemen omdat hun veestapel risico loopt, zo is de algehele mening.

NFU vicepresident Guy Smith zegt tegen Farmers Weekly dat hij de voordelen van de technologie bij de politiek aan het licht wil brengen. ‘Er zijn spannende ontwikkelingen gaande voor bijvoorbeeld het monitoren van gewassen’, aldus Smith. ‘Maar, we zijn ons ook bewust van onverantwoordelijk gebruik door burgers en hebben de eerste meldingen reeds ontvangen van schapen die door drones worden opgejaagd. We roepen de overheid daarom op hier wat aan te doen met betere regelgeving die boeren en grondeigenaren beschermd.’

Het gaat niet alleen om de veiligheid van dieren. De Country Land & Business Association (CLA) is van mening dat ook de privacy van boeren en omwonende in het geding is door rondvliegende drones. ‘De groei van drones met hoge-resolutie camera’s voor hobbyisten brengt meer risico voor de privacy van mensen’, zegt CLA-voorzitter Ross Murray. ‘We willen zekerheid dat drones, die over privé eigendommen vliegen, dat legaal, professioneel en veilig doen. Ook moet er duidelijkheid zijn omtrent potentiële schade aan gebouwen en vee.’

Iedere drone moet elektronisch traceerbaar zijn

De reacties vanuit de sector volgen na bekendmaking van de Britse overheid de regels voor drones aan te scherpen om de veiligheid van burgers te garanderen. Zo moeten nieuwe drones geregistreerd worden en gebruikers een theorietest afnemen. Het boetebedrag voor het vliegen in no-fly zones (vliegvelden, gevangenissen) wordt verhoogd en drones moeten elektronisch traceerbaar zijn om hun eigenaar te kunnen achterhalen.

Net als in Nederland mag je in het Verenigd Koninkrijk maximaal 120 meter hoog vliegen en moet je hem altijd in het zicht houden. Mensen en gebouwen moeten op minstens 50 meter afstand worden gehouden. Dit is voor hobbydrones tot 4 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
geert 5 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10872880/Engels-vee-geterroriseerd-door-hobby-drones]Engels vee geterroriseerd door hobby drones[/url]
Wat doet de Engelse dierenbescherming hieraan?,die is anders wel heel actief.
herman 13 Januari 2017
die vangen dat vee toch niet!
geert 10 Februari 2017
Misschien de drones uit de lucht schieten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden