Bij probleemonkruid duist

Zwangerschapstest voor herbicidenresistentie

25 Januari 2017 - Niels van der Boom

Herbicidenresistentie bij het probleemonkruid duist (black-grass) is een groot probleem in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland speelt het vooral in de Oldambt regio, waar intensief tarwe wordt verbouwd. Britse wetenschappers hebben een 'zwangerschapstest' ontwikkeld om in het veld de resistentie te testen.

Onderzoekers van de Newcastle University, Rothamsted Research en commerciële partner Mologic voeren onderzoek uit naar de ontwikkeling van herbicidenresistentie. Vooral bij het grassensoort duist. Een ware plaag in het land. Dat schrijft Farmers Weekly.

De test meet hoge concentraties eiwitten

‘Een plant die resistentie ontwikkelt maakt bepaalde eiwitten in hogere concentraties aan’, legt onderzoeker Paul Neve uit . ‘Wat de test doet is deze hoge niveaus detecteren. We weten dat wanneer de niveaus tot een bepaalde hoogte stijgen, de plant gemiddeld genomen resistent is tegen herbiciden. Zie het als een zwangerschapstest.’

De testkit bevindt zich nog in een testfase. Het gaat om een prototype. Met het uiteindelijke commerciële product moeten akkerbouwers en teeltadviseurs het veld in kunnen om resistentie aan het licht te brengen. De samenwerkende partijen presenteerde hun vinding op 11 januari tijdens een bijeenkomst van de vereniging voor onafhankelijke teeltadviseurs (Association of Independant Crop Consultants: AICC).

‘Het idee is dat iedere voorlichter een aantal testkits op zak heeft. Wanneer je aan de start van het seizoen een planning maakt voor de onkruidbestrijding kun je snel een test uitvoeren om de resistentiestatus te bepalen’, aldus Neve. ‘In tien minuten geeft de test je uitsluitsel.’ De techniek komt van partner Mologic die het in de medische wereld toepast. Daarmee lijkt het sterk op een zwangerschapstest.

Een ander idee dat de onderzoekers hebben is de ontwikkeling van een ‘zaadstofzuiger’ nadat de duist zich heeft uitgezaaid. Neve: ‘Een speculatief idee maar meerdere personen hebben er naar gevraagd. Na de graanoogst blijft er veel duistzaad op de grond achter. Akkerbouwers vragen zich af of dit is op te zuigen. Het idee staat echter in de kinderschoenen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden