Van-Control 2.0

Zunhammer mestsensor nieuw op Nederlandse markt

20 Februari 2017 - Niels van der Boom

De Duitse mestspecialist Zunhammer werkt al sinds 2005 aan een NIR-sensor. De heilige graal bij het toedienen van drijfmest. Importeur RosierGreidanus uit het Friese Winsum levert de sensortechniek vanaf dit jaar in de Benelux.

Zunhammer, uit het Beierse Traunreut, is in Nederland een grote onbekende, maar in thuisland Duitsland één van de grootste mesttechniekproducenten. In samenwerking met een Duitse universiteit startte het in 2005 met de ontwikkeling van een NIR-sensor. Sinds 2015 is de huidige Van-Control 2.0 leverbaar, die nu ook in de Benelux verkrijgbaar is. Met de sensortechniek heeft het inmiddels de nodige praktijkervaring opgedaan.

De infrarood- sensortechniek meet stikstof, fosfaat, kali, ammonium en DS

De infrarood-sensortechniek meet stikstof, fosfaat, kali, ammonium en het drogestofgehalte in verschillende vloeibare mestsoorten. Daarvoor zijn ijklijnen beschikbaar. De sensor meet iedere seconde de gehaltes en berekent een gemiddelde uit. Vervolgens wordt de afgifte gevarieerd, afhankelijk van de waardes. De pompregeling heeft Zunhammer gepatenteerd. De waardes worden opgeslagen en kunnen naar kantoor worden geëxporteerd, of in de cabine uitgeprint. De fabrikant maakt gebruik van de CCI Isobus-terminal om op basis van taakkaarten te kunnen bemesten.

Door gericht op de gehaltes stikstof en fosfaat te bemesten worden opbrengstverschillen in het (graan)gewas geminimaliseerd. Daarvoor is een variabele pompregeling nodig om egaal te kunnen bemesten. De fabrikant heeft in Duitsland onderzoeken gedaan in tarwe. Verschillende mestsoorten zijn aangewend met als doel uiteindelijk 120 kilo stikstof per hectare toe te dienen. De verschillen per mestsoort zijn groot, zo blijkt uit de resultaten. Zo was voor zeugenmest 44,5 kuub per hectare nodig, om tot de gewenste hoeveelheid stikstof te komen, en voor drijfmest van mestvarkens slechts 26 kuub.

Zunhammer levert de techniek op hun eigen mesttanks, zelfrijders met een opbouw (Claas Xerion, Holmer Terra Variant), mobiele pompstations maar ook op sleepslangcombinaties. Importeur RosierGreidanus uit Winsum, Friesland, heeft inmiddels een twintigtal Zunhammer mesttanks verkocht in ons land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden