Sima 2017 beursnieuws

Topcon gps-terminal praat met smartphone en tablet

24 Februari 2017 - Niels van der Boom

Naar aanloop van de Sima show in Parijs, die zondag 26 februari van start gaat, introduceert GPS-specialist Topcon een aantal noviteiten. Daaronder ook de opvolger van de X30 gps-terminal. Grootste nieuws is dat het scherm met smartphones en tablets 'praat' om hulp of afstand te krijgen van je teeltadviseur.

De X30 terminal is Topcon’s paradepaardje op gps gebied in de X-serie. Die krijgt nu een opvolger, de X35. De X30 blijft daarnaast gewoon leverbaar. Op de Sima wordt hij voor het eerst gepresenteerd. De hardware is gelijk gebleven. Een 12,1 inch touchscreen die draait op Topcon’s eigen Horizon software. Hij is Isobus-compatibel met standaard een Task Controller module en variabele afgifte regeling voor maximaal acht producten simultaan. Meerdere camera’s zijn aan te sluiten en de terminal schakelt maximaal 200 secties.

200

secties

kan de X35 maximaal aansturen

Hulp op afstand
Het grootste nieuws zit hem in de Horizon Xtend feature. Hiermee kun je applicaties op de terminal bedienen met je smartphone of tablet. Met de Remote Assistance Tool kan de dealer op afstand meekijken, een diagnose stellen en het direct repareren. Ook is er de mogelijkheid om je teeltadviseur op afstand mee te laten kijken. Hij kan met zijn smartphone bijvoorbeeld de terminal configureren.

Dataoverdracht
Naast bedienen via je telefoon of tablet is er een draadloze dataoverdracht. Dat gaat via de eigen cloud van Topcon. Gegevens die door het gps-systeem of sensoren worden gegenereerd kunnen zo door de computer worden uitgelezen en verwerkt. Uiteraard heeft het bedrijf daar ook zijn eigen software voor.

Artemis
Andere noviteiten van Topcon op de Sima zijn het Artemis-systeem voor een variabele afgifte van zaaizaad en vier granulaat meststoffen op pneumatische zaaimachines. Vooral in Europa gebruiken veel zaaimachinefabrikant de elektronica van Artemis. Die kan Topcon ook later opbouwen. De afgifte wordt gestuurd door een elektromotor, die zijn snelheid doorkrijgt van het gps-signaal. Een stappenwiel is zo overbodig. Sensoren voor het detecteren van verstopte zaaibuizen zijn een optie, net als Isobus-besturing.

Elektrisch sturen
Andere nieuwe producten van Topcon zijn voor Nederland minder interessant. Zo is er een elektrisch stuur, de AES-35, die op open trekkers en machines gemonteerd kan worden. Vanzelfsprekend is hij waterdicht. Voor wie aan het begin van de gps-ontwikkeling staat is er een nieuwe lightbar. Die is vooral bedoeld als een extra hulpje voor de chauffeur, zodat hij weet welke richting hij op moet sturen.

Telematics
Net als veel andere elektronicaspecialist speelt ook Topcon in op telematrie (telematics). Daarvoor gaat het samenwerken met Tierra Telematics. Het resultaat is een simpel stekkertje die je aansluit op de Canbus. Vervolgens worden alle gegevens geregistreerd en doorgestuurd. Denk aan brandstofverbruik, werktijd, tijd dat het voertuig stationair draaide en de positie waar hij rijdt.

Vind hier al het Sima beursnieuws

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden