Sima beursnieuws

Iedere boer heeft straks zijn eigen drone

1 Maart 2017 - Niels van der Boom - 2 reacties

Op de Sima show in Paris toont Airinov een nieuw type drone: de eBee SQ. Het is een variatie op de eBee die we in Nederland ook kennen. Door de techniek en software te versimpelen wil Airinov boeren zelf aan het vliegen krijgen. De Franse overheid biedt daar ruimte en regelgeving voor.

Ook in Nederland is de eBee van het Zwitserse Sensefly een veelgebruikte agrarische drone. Airinov verkoopt deze versie met de Sequoia multispectraal-camera van Parrot. Dat is de eBee SQ. Airinov biedt hem aan voor nog geen 10.000 euro. Dat maakt het interessant voor grote bedrijven om zelf in de techniek te investeren. Je hebt geen supercomputer nodig om de beelden te verwerken. Dat werk blijft het Franse bedrijf uitvoeren.

Voor minder dan 10.000 euro heb je een eigen eBee drone

Naar eigen zeggen heeft Airinov inmiddels 10.000 agrarische ondernemers als klant. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om de techniek en vooral de kaarten te versimpelen zodat iedereen ermee overweg kan. De boer of loonwerker vliegt zelf over het perceel en stuurt de beelden door naar een account in de cloud. Vervolgens worden de beelden automatisch geanalyseerd door de software van Airinov. Voor het verwerken van de beelden, en het afleveren van strooikaarten, rekent het bedrijf twee dagen. In de praktijk wordt vooral gescand vlak voor een nieuwe stikstofbemesting plaatsvindt. In granen komt dat neer op twee tot vier keer per seizoen. Dat levert een besparing van 50 tot 100 euro per hectare op, zo is onafhankelijk onderzocht over meerdere jaren en in verschillende graangewassen.

Omdat de datastroom steeds verbetert neemt ook de tijd af die nodig is om met een taakkaart te komen. In de toekomst is wekelijks scannen dan ook mogelijk, indien gewenst. ‘Kan een Franse akkerbouwer over meerdere jaren aantonen dat zijn gewassen goed presteren en de stikstof nuttig wordt bemest, dan komt hij in aanmerking om meer stikstof te gebruiken, tot een maximum van 50 kilo per hectare’, legt Development Manger Damien van Eeckhout uit.

Ook Airinov merkt dat boeren scherper naar hun data kijken. Niet om het te verkopen, maar vooral om er zeker van te zijn dat geen misbruik van hun gegevens wordt gemaakt door derden. ‘De data die wij van onze 10.000 klanten ontvangen worden niet met andere bedrijven gedeeld’, verzekert Van Eeckhout. ‘We gebruiken de verzamelde gegevens alleen om ze te bundelen en zo trends vast te stellen. Bijvoorbeeld gewasopbrengsten over meerdere jaren.

Vanaf dit jaar kan Airinov in Nederland ook aardappelen scannen

Airinov verkoopt hun eBee SQ voorlopig alleen in Frankrijk. In Nederland is het sinds vorig jaar actief met zijn droneservices. Vooral via bestaande bedrijven als CZAV. In Nederland is Agrometius solo-importeur van de eBee-drone, wat het een lastig verhaal maakt voor Airinov om ze ook te gaan verkopen. In Frankrijk en andere Europese landen wordt vooral met variabele bemesting in graan gewerkt. Echter, voor de Nederlandse markt beschikt het vanaf seizoen 2017 ook over rekenregels voor aardappelen.

In ons land blijft Airinov voorlopig met partnerbedrijven opereren. De Franse wetgeving is een stuk soepeler als het om drones gaat. Zo hoef je niet met twee personen te vliegen, wat in Nederland wel het geval is. Frankrijk kent eveneens een theorie- en praktijkexamen voor je een 'brevet' ontvangt om te mogen vliegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Karel 1 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873613/Iedere-boer-heeft-straks-zijn-eigen-drone]Iedere boer heeft straks zijn eigen drone[/url]
100 meter ver. 50 meter hoog. Meer mag je er als boer mee vliegen. Normale vlieghoogte van de eBee is 120 meter. Misleidend artikel.
Karel 1 Maart 2017
meer = niet
wannes 1 Maart 2017
Ik hoef geen drone??een centrale bank zou beter zijn zodat ik mijn bevolking kan laten "geld" lenen en intrest laten betalen elke maand,zodat ik lekker op vakantie kan gaan.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden