GPS op ieder model

Optiepakket uitgebreid voor Fendt trekkers

29 Maart 2017

Alle Fendt modellen, van de 300 tot en met de 900 serie, krijgen extra mogelijkheden in de optielijst. Dat maakt de fabrikant bekend. De focus ligt vooral op de toevoeging van GPS. Wie automatisch recht wil rijden was voorheen verplicht een luxe model aan te schaffen. Vanaf deze maand kun je ook een simpeler model met GPS-techniek bestellen.

Op de 300 serie was het voorheen helemaal niet mogelijk om affabriek een GPS-systeem aan te schaffen. Daar brengt Fendt verandering in. Dat toonde het bedrijf al op de Sima in Parijs. Je moet daarvoor wel het ProfiPlus pakket kiezen. Je hebt dan keuze uit een ontvanger van NovAtel of Trimble. Een beetje bijzonder, omdat moederbedrijf Agco nauw met Topcon samenwerkt. Waarschijnlijk hoopt het merk zich zo verder te kunnen onderscheiden van de andere Agco-merken.

De vraag naar GPS vanuit de veehouderij stijgt

Veehouder eist GPS
Je hebt keuze uit VarioGuide Standard of VarioGuide RTK. Die leveren een nauwkeurigheid van 20 of 2 centimeter. De toenemende vraag vanuit de veehouderij is voor Fendt de reden om GPS aan te bieden. Ook op deze bedrijven is GPS een vereiste bij onder andere injecteren en strooien van mest, het strooien van kunstmest en andere werkzaamheden. Daarnaast ontlast het de chauffeur.

Nieuwe uitvoering
Waar Fendt op de 300 serie insteekt op meer luxe, is dat bij de 500 en 700 serie juist andersom. Wie bekend is met Fendt kent de optiepakketten die het hanteert. Voor de 500 en 700 serie zijn dat er vanaf nu 4: Power, PowerPlus, Profi en ProfiPlus. PowerPlus is nieuw voor deze series en biedt (RTK)GPS op een relatief simpele trekker. De Power-uitvoering blijft de enige optie waarbij GPS affabriek nog niet mogelijk is.

Hydraulische koppelingen
Op de nieuwe 1000 serie lanceerde Fendt tal van noviteiten. De eerste druppelt nu door op de kleinere 900 en 800 serie. Het gaat om de flat face hydraulic couplings (FFC). Voordelen zijn dat deze manier van hydrauliek aansluiten met een hogere werkdruk overweg kan, minder lekt, gemakkelijker aan te sluiten is en beter is schoon te houden. Standaard kan FFC overweg met maximaal 140l/min voor zes ventielen. Optie is vier ventielen die 170l/min leveren.

De standaard ‘mannetje-vrouwtje’ koppelingen zijn ook nog te gebruiken. Daarvoor verwissel je de platte koppelingen met het oude systeem. Machines hoeven dus niet aangepast te worden. Via een hendel kun je ze drukloos zetten en een uitbreekbeveiliging zorgt ervoor dat slangen zonder schade loskoppelen, wanneer je per ongeluk wegrijdt zonder af te koppelen. Via een snelkoppeling kun je tot 4 slangen in één keer aankoppelen, zoals je bij voorladers gewend bent. Zo zitten slangen altijd in het juiste gat. De optie is vanaf deze maand leverbaar.


De FFC van Fendt. Daarmee won het in 2013 al een prijs. Hij is nu leverbaar op de 1000, 900 en 800 serie.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Deze 7 trekkers zijn een prima investering

Achtergrond Techniek

Deze 7 trekkers zijn een prima investering

Haal meer rendement uit je aardappelen

Aangeboden door MoveRTK

Haal meer rendement uit je aardappelen

John Deere VS start na een maand weer op

Nieuws Mechanisatie

John Deere VS start na een maand weer op

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief