6 tips en tricks

Voorkom teleurstelling door lange levertijd

27 April 2017 - Niels van der Boom

Machinefabrikanten, importeurs en dealers beleven waarschijnlijk goede tijden. De kopers hebben namelijk, meer dan eens, te maken met late levertijden. Dat levert lastige situaties op. De inruil is misschien al doorverkocht of draait fors meer uren. Hieronder 6 tips die een teleurstelling kunnen voorkomen.

Na gouden jaren van omzet- en winstverhogingen, hebben trekkerbouwers en machinefabrikanten wereldwijd de broekriem strakker aan moeten trekken. Extra arbeid is weer afgestoten en de productieaantallen zijn verlaagd. Echter, voorzichtig worden er weer groeicijfers genoteerd, zo bemerkt ook de Europese machinebelangenbehartiger CEMA. Is dat een verklaring voor de lange levertijden, waar kopers soms mee te maken hebben?

Lees de algemene voorwaarden op de achterkant van de offerte

Draai de offerte om
Kijk voor het ondertekenen van de offerte ook eens op de achterkant van het papier. Grote kans dat deze dichtbedrukt is met de algemene voorwaarden van het mechanisatiebedrijf of de fabrikant. Bijna niemand leest de kleine lettertjes, maar misschien is het raadzaam ze toch eens te bestuderen. Het bedrag onderaan de streep is zeker belangrijk, maar wat als die bestelde machine niet op tijd komt? Waar sta je dan? Voor agrarische ondernemers is het contact met hun dealer vaak net zo belangrijk als het merk. Daar vertrouw je en bouw je op. Maar, is dat een garantie voor een tijdige levering?

6 tips die lange levertijden helpen voorkomen:
1. Bestel op tijd

Dit lijkt op het intrappen van een open deur, maar een tijdige levering begint bij het tijdig bestellen. Bedenk niet 2 weken voor het zaaiseizoen dat je nog een nieuwe zaaimachine nodig hebt. Vandaag de dag worden steeds meer machines op maat gebouwd. Het aanhouden van voorraden is daarmee niet mogelijk. Dat begint bij het maken van een tijdsplanning. Maak een lijst van alle machines op het bedrijf en kijk hoe vaak en hoeveel ze gebruikt worden. Zo kun je plannen wanneer iets "moet" worden ingeruild. Houd ook goed bij welke gebreken zich in het verloop van het seizoen voordoen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Na een jaar ben je die namelijk vaak weer vergeten.

2. Maak duidelijk afspraken
De ene persoon legt het liefst alles vast op papier en bij de andere persoon volstaat een mondelinge overeenkomst. Feit is wel dat dit voor misverstanden kan zorgen. Wees er bij de aankoop dus zeker van dat alles is vastgelegd. De uitvoering, eventuele aanpassingen, wat is ingeruild en eventueel met welke urenstand. Maak waar nodig afspraken over de lever- en betaaltermijn, zodat koper en verkoper niet achteraf verrast worden. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer een ingeruilde verreiker fors meer uren heeft gedraaid dan afgesproken? Vertrouw niet alleen op je zakenrelatie, maar leg het vast, al is het maar een Whatsapp bericht.

Bedenk een plan B voor te late levering of hoger uitgevallen urenstanden

3. Bedenk een plan B
Is er een kans dat de machine later wordt geleverd? Denk dan vooraf met je dealer na over een plan B en leg die vast. Komt je bestelde trekker 2 maanden te laat, heeft de dealer dan eventueel een inruilmachine waarover je kunt beschikken? En, welke kosten zijn hiermee gemoeid. Je kunt niet alle problemen ondervangen, maar wel voor meer zekerheid zorgen.

4. Aantrekkelijke voorwaarden
Voor de fabrikant is een uitgestelde levering ook funest. Het schaadt zijn reputatie en kost vaak veel geld. Sommige merken hanteren speciale vroegkoop-programma’s. Weet je dat de combine vervangen moet worden, overweeg dan na de oogst direct een nieuwe machine te kopen. Vaak levert dat aantrekkelijke kortingen op of beschikt de fabrikant over modellen die scherp worden aangeboden. Wie de financiële ruimte heeft, en een plek in zijn schuur, kan door vroeg kopen en leveren voordeel behalen.

5. Hoe ga je om met overuren
Kun je over je trekker, combine of zelfrijdende voermengwagen blijven beschikken bij een verlate levering? Hoe ga je dan om met de extra uren die deze machine draait? Dealers zitten niet te wachten op een onverwacht hoger uitgevallen urenstand. Zeker niet wanneer de machine al is doorverkocht. Maak duidelijke afspraken op papier en spreek eventueel een vergoeding af. Sommige klanten hanteren een boeteclausule, waarbij korting wordt gegeven, wanneer de levertermijn wordt overschreden. Gezien het belang van de relatie met je dealer is dit geen wenselijke gang van zaken! Ga altijd uit van wederzijdse redelijkheid en hou de relatie in ere.

6. Overweeg financiering
Is je opraapwagen aan vervanging toe, maar heb je net in fosfaatrechten geïnvesteerd? Overweeg dan alternatieve financieringsmogelijkheden. Fabrikanten bieden vaak scherpe leasetarieven aan. Wil je niet voor verrassingen komen te staan?Kijk dan naar operationele lease of een huurconstructie. Vooral voor bedrijven die veel uren draaien, is dat interessant. Wanneer dit past, ben je er bovendien zeker van dat om de zoveel jaar een verse machine op het erf komt te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden