Gevoel van afhankelijkheid

'Data moet weer terug naar de boer'

1 Juni 2017 - Esther de Snoo - 2 reacties

Het gevoel van afhankelijkheid van derde partijen om bedrijfsdata te interpreteren groeit onder boeren. 'Het voelt voor boeren niet goed. Data moet terug naar de boer', zegt Anne Bruinsma, mede-oprichter van Farmhack.nl.

Boeren hebben een groeiende behoefte om zelf de data van hun bedrijf te kunnen analyseren en duiden. Dat stelt Bruinsma. Ze spreekt donderdag op het evenement AgriFood & Tech in Almere, georganiseerd door NRC en ondersteunt door Boerenbusiness. Bruinsma is mede-oprichter van Farmhack.nl, een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontsluiten van data voor boeren.

Zelf duiden
Ze hield de circa 150 aanwezigen voor dat de manier waarop de datarevolutie in de landbouw verloopt niet goed meer voelt voor veel boeren. 'Ze missen de mogelijkheid om de data van het eigen bedrijf zelf te kunnen duiden. Boeren zijn daarbij veelaf afhankelijk van derde partijen en daar groeit de weerstand tegen.'


2 voorbeelden
Bruinsma noemt 2 voorbeelden. 'John Deere is niet langer een hardware bedrijf dat trekkers verkoopt. Het is een databedrijf. Koopt of least een boer een John Deere trekker uitgerust met allerlei technologie, dan is de data niet langer van hem. Dat is een grote weeffout.'

Monsanto weet straks meer dan de boer zelf

Niets meer te zeggen over eigen bedrijf
Als ander voorbeeld noemt Bruinsma de manier waarop het concern Monsanto omgaat met de data van hun boeren. Monsanto verzamelt inmiddels zoveel data van de boeren waar zij zaden, gewasbeschermingsmiddelen en andere diensten aan leveren. Boeren zijn bang dat zij niets meer te zeggen te hebben over hun eigen bedrijf. 'Monsanto en de aandeelhouders weten straks meer over de boerenbedrijven waar zij aan leveren, dan de boer zelf. Dat boezemt boeren angst in en Monsanto heeft daar in Amerika last van', zegt Bruinsma.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
petatje 1 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10874705/data-moet-weer-terug-naar-de-boer][/url]
Die data en het belang ervan moet niet zo overdreven worden. Oorzaak en gevolg moeten niet verward worden. Of zaken die niet uit de data voldoende te achterhalen zijn en wellicht de onderliggende hoofdoorzaak zijn van gevolgen die dus aan iets anders gelinkt worden daar kun je dus niets mee. Is gewoon brandhout! Wat wel stoort is dat bijvoorbeeld boer en bunder gewoon alle kavels van iedereen openbaar maakt terwijl daar betrokken grondgebruikers niet om toestemming is gevraagd. Overheid met een goede wet op privacy doet daar zelf niets mee als het om de boertjes gaat. En LTO laat dat gebeuren. Te triest voor woorden zo'n belangenbehartiging! Het tengelde maken van mij n data waar ik niets voor ontvang, zelfs geen woord van dank, stoort mij mateloos!
Anne Bruinsma 6 Juni 2017
Hoi Petatje,
Boer&Bunder visualiseert alleen data die door overheid of kennisinstellingen gepubliceerd zijn als open data. Boer&Bunder zelf maakt geen data openbaar.

De overheid maakt data openbaar omdat toegang tot publieke data kansen biedt om nieuwe waarde te creëren met data. Als je ziet dat Boer&Bunder nu dagelijks bijna 4.000 gebruikers heeft, dan mag je stellen dat dit gelukt is.

Een ander motief om te zorgen voor goede ontsluiting van data is trouwens data kwaliteit - want hoe toets je data als deze via de achterdeur het erf afvliegen en alleen commerciele technologie aanbieders daar nog chocolade van kunnen maken? Dan heb je straks als boer alleen nog maar de keuze tussen de black box van de 1, of van de ander..Dat kan/moet eigenlijk anders!
Zandboer 9 Juni 2017
Tja, data terugkrijgen. Dat houd in dat je het op voorhand al hebt weggegeven. En daar is niet opgelet. Dus beter kleine lettertjes lezen onder de papieren waar je een krabbel op zet. Moet er in staan dan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden