Handscanner en veldlab

In 10 minuten bodemstatus op smartphone

13 Juni 2017

De vergelijking met de Europese koploperspositie van Nederland in precisielandbouw, is al gemaakt bij de presentatie van 2 nieuwe betaalbare meetmethodes van HLB/SoilCares. Hiermee wordt de bodem continu gemeten en geanalyseerd op fysische en chemische eigenschappen. 

'Als je de gebreken in het gewas ziet, dan heb je al schade. Nu kunnen we dat eerder en exacter meten', aldus CEO Janny Peltjes van HLB. Vroeger nam je een monster, ging deze naar een laboratorium en ontving de teler na gemiddeld van 2 à 3 weken een analyse en advies. Nieuwe technologie maakt het nu mogelijk om gedurende het groeiseizoen van de gewassen de bodemvruchtbaarheid te monitoren.

Snel, betaalbaar,
op elk moment en op elke plek

De draagbare bodemscanner Soilcares Scanner meet snel, robuust en goedkoop de bodemstatus op het veld en komt binnen 10 minuten met een advies op de smartphone. Op dit moment is er al een bekalkings- en een bewerkingsapp.

Meer apps in de maak
De apps worden continu vernieuwd en uitgebreid. In de maak zijn app's voor beregening, bemesting, kuilvoer, granulaat, gewas en oogsttijdstip. In de toekomst wil HLB/Soilcares ook het onderwatergewicht van aardappelen, suikergehalte in bieten en eiwitgehalte in graan scannen. De brutoprijs van de scanner ligt om en nabij de 3.000 euro, afhankelijk van het pakket of combinatie-abonnementen. 

Volwaardig veldlab
Naast de handscanner introduceren de partijen tegelijkertijd ook de Lab-in-a-box (LiaB) die binnen 2 uur een volledige bodemanalyse maakt zonder gebruik van chemicaliën. 'Een volwaardige vervanger van een laboratorium dat vooral voor grote bedrijven interessant is', meent Henri Hekman, CEO en oprichter van SoilCares.

Praktisch toepasbaar en compleet advies

De prijs ligt rond één ton. De apparatuur bevat sensortechnologie op basis van infrarood (NIR/MIR) en röntgen (XRF) en zet de meting van een sensor, aan de hand van de kalibratiedatabase, om naar de chemische kenmerken van de bodem. HLB koppelt daarnaast een praktisch toepasbaar en compleet advies aan deze bodemanalyse.

Volgens de ontwikkelaars kunnen boeren en telers met de nieuwe precisielandbouwdiensten voor de bodem snel, betaalbaar, op elk moment en op elke plek beschikken over betere bodeminformatie en opbrengsten duurzaam verhogen.

Lab-in-a-box (LiaB) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Business Technologie

'Data-uitwisseling kan hele voedselketen helpen'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief