Sinds 2016 is het Franse bedrijf Airinov in Nederland actief als aanbieder van gewasscans. Dat doet het in samenwerking met verschillende agrarische toeleveranciers. Airinov levert de scans en de toeleverancier de agrarische kennis en kunde. Vanaf dit seizoen wordt ook in aardappelen plaatsspecifiek bemest. Voor volgend jaar staan er veranderingen op stapel.
Het Franse bedrijf Airinov heeft er nu bijna 2 seizoenen opzitten in Nederland. Sinds 2010 vliegt het al met drones over akkerbouwpercelen in thuisland Frankrijk. Airinov, gestart door een boerenzoon en 2 ingenieurs, stak de ambities niet onder stoelen of banken. Veel hectares wilde het binnenharken, om de kosten laag te houden. Tussen de €15 en €20 per hectare voor een scan met de Parrot eBee drone. Dat zorgde voor wat wrijving tussen andere aanbieders in de markt, die voor maatwerk gaan bij Nederlandse boeren. Niet de massa.
Voor het eerst in aardappelen
Vorig jaar bood het alleen voor tarwe een compleet pakket aan. Dat wil zeggen: Naast een biomassa-scan ook gegevens voor een plaatsspecifieke stikstofbemesting. Daar is geld mee te verdienen, zo toont Airinov aan de hand van eigen data, al gaat dat om enkele euro’s. Met plaatsspecifiek bemesten in aardappelen is meer te winnen. Dat is althans het idee. Dit jaar heeft het bedrijf voor het eerst percelen consumptieaardappelen ‘bevlogen’ met de eBee.
Polders en zuidwesten
Volgens Monique van Wordragen, woordvoerder van Airinov Nederland, is het lastig om één beeld te vormen. “De verschillen zijn enorm per perceel en per ras. We scannen vooral percelen in Flevoland en het zuidwesten, maar ook in Vlaanderen. In Frankrijk start het bedrijf waarschijnlijk volgend jaar met advisering op aardappelen. Probleem daar is dat de bemesting niet past bij plaatsspecifiek werken. Veelal wordt voor het poten de volledige gift direct gestrooid.”
Bemesting achter de rug
Na het scannen volgen een aantal kaarten en agronomisch advies van de teeltadviseur. Een biomassakaart zegt iets over de gewasgroei. Daarnaast wordt een advies gegeven voor overbemesting met stikstof en hoeveel stikstof het gewas reeds heeft opgenomen. Airinov gaat er van uit dat tweederde is toegediend met het poten en één derde rond gewassluiting. Daarvoor biedt het adviezen.
Airinov op de schop
In Nederland werkt Airinov samen met toeleveranciers. Onder andere CZAV, Alliance, Heyboer, maar ook Mechan Groep. Het beschikt zelf over een aantal drones, maar huurt ook mensen in met een drone. Dit jaar gaat het een en ander veranderen. Woordvoerder Van Wordragen gaat bij een ander bedrijf aan de slag, waardoor Airinov zichzelf op een andere manier gaat vertegenwoordigen. Bij het gebrek aan een opvolger blijft Van Wordragen voorlopig contactpersoon. “Er lopen nog gesprekken met Airinov in Frankrijk over hoe de organisatie in Nederland door moet gaan. Dit jaar wikkelen we de lopende zaken af. Volgend jaar wordt het bedrijf in Nederland en Vlaanderen anders vertegenwoordigd.”
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10875057/dronebedrijf-airinov-krijgt-een-andere-toekomst][/url]