Terugkomst verreikers

Kramer ruilt Claas in voor John Deere

14 Juli 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Machinefabrikant Kramer, een onderdeel van Wacker Neuson, kondigt aan samen te gaan werken met John Deere. De Duitsers stellen Deere aan als 'preferred supplier' voor hun shovels en verreikers. Daarmee kan de fabrikant een gat vullen in het productprogramma.

Het hoofdstuk John Deere is het laatste dat Kramer aan zijn annalen kan toevoegen. Exact 2 jaar geleden maakte Claas bekend de samenwerking met Kramer stop te zetten. Later kondigde het aan met Liebherr in zee te gaan. Grote kans dat we het eerste resultaat daarvan op de Agritechnica gaan zien. De eerste Liebherr machines in Claas-kleuren zijn inmiddels gespot. Kramer besloot aanvankelijk de agrisector zelf te bedienen, met machines in de eigen kleur, maar zoekt nu toch de samenwerking op. Daarnaast kreeg het bedrijf vorig jaar te horen dat ook Caterpillar de samenwerking met Kramer opzegt. Vanaf mei 2018 gaat Cat op eigen voet verder.

Kramer blijft de machines zelf bouwen

22 modellen
Beide bedrijven spreken over een strategische alliantie voor het leveren van verreikers voor de agrarische sector. Onder de deal vallen alle relevante Kramer modellen. Het gaat om 9 shovels, 4 knik-verreikers en 9 gewone verreikers die in de toekomst onder de John Deere vlag worden verkocht. Kramer blijft deze zogenaamde ‘compact line’ in het Duitse Pfullendorf bouwen. Onder het portfolio vallen ook aanbouwdelen, accessoires en onderdelen.

Engelse overnames
John Deere kwam de verreiker wereld binnen in 2003, nadat het de Britse fabrikant Matbro inlijfde. (Detail: Claas nam rond dezelfde tijd het eveneens Engelse Sanderson over). Deere ontwikkelde de machines verder door, maar trok halverwege de jaren 2000 de stekker uit hun verreikers. Naar verluidt omdat de machines geplaagd werden door hardnekkige problemen. Sindsdien bleef het stil bij John Deere, die de machines in Zweibrücken produceerde.

Aandeel in Kramer
Kramer koos voor John Deere, omdat het merk een enorm groot dealernetwerk heeft, zo meldt het in een persbericht. De deal slaat voor nu alleen op de Europese markt, wat later wordt gevolgd door de CIS-landen (Oost-Europa), Noord Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast is Deere van plan om een aandeel te nemen in het bedrijf Kramer-Werke. De mededingingsautoriteiten moeten nog wel goedkeuring geven voor het plan. De minishovels van Weidemann, eveneens onderdeel van Wacker Neuson, vallen buiten de deal.


John Deere breidde in 2003 het productprogramma met verreikers uit, waaronder deze 3800 knik-verreiker.


John Deere kwam aan het verreiker programma door het Engelse Matbro over te nemen. Halverwege de jaren 2000 stopte het echter met de bouw.


Claas laat de Scorpion serie sinds 2005 bij Kramer bouwen. In 2018 neemt Liebherr het stokje over. Naar eigen zeggen is het merk marktleider in Duitsland op landbouwgebied.


Na de breuk met Claas besloot Kramer eerst zelf verder te gaan in de landbouw. Nu heeft het toch in John Deere een partner gevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
er-mist-een K 14 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10875193/kramer-ruilt-claas-in-voor-john-deere][/url]
(K) Analen
Abonnee
Er-mist-een-woordenboek 14 Juli 2017
an·na·len (de; meervoud) 1geschiedkundig verhaal van de gebeurtenissen van jaar op jaar; = jaarboeken2geschiedverhaal, geschiedenis in het algemeen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden